Najšareniji hram u Indiji

Protežući se do 52 metra u visinu, 14 kula hrama Minakši ukrašene su impresivnim prikazom od 33.000 skulptura, naglašenih obiljem jarkih boja. Ove neobične građevine privlače turiste širom sveta.

Putovanja 15.10.2015 | 10:00
Najšareniji hram u Indiji

Smešten u saveznoj državi Tamil Nadu na jugu Indije, ovaj živopisni hinduistički kompleks iz godine u godinu privlači sve više turista. Ali nije oduvek tako bilo.

Debeli nanosi emajla koji se danas mogu videti na kulama zvanim gopurami naneseni su u poslednjih par godina povodom proslave velikih verskih događaja i festivala.

Svaki gopuram je oblika stepenaste piramide, na kojoj su poređane figure bogova, boginja, demona i životinja.

Hramovi kompleksa posvećeni su boginji Minakši, avataru (inkarnaciji božanstva) hinduističke boginje Parvati – žene boga Šive.

Brojne figure oslikavaju priče o bitkama, a skulpturama se odaje počast ratnicima.

Hramove u gradu Madurai, jednoj od najstarijih metropola u Indiji, svakog dana poseti između 15.000 i 25.000 ljudi, kako bi dobili bračni blagoslov, jeli (siromašnima se besplatno deli hrana), spavali ili učili.


Prvi hram Minakši podignut je u 6. veku pre nove ere, dok su glavne strukture i ilustracije nadograđeni na postojeću strukturu između 16. i 18. veka.

Ideja da se hram odene živopisnim bojama nije se, međutim, dopala svima. U poslednje vreme sve više jačaju napori da se hram vrati pređašnjim, smirenijim sivim nijansama.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar