Нове ИТ технологије које доносе сигурну зараду

Алати и окружења у ИТ области се константно мењају, а промене су толико рапидне да их је понекад тешко испратити.

Информационе технологије 09.10.2015 | 15:00
Нове ИТ технологије које доносе сигурну зараду

Нове технологије се појављују свакодневно, а неке најновије постају стандард. Због тога је важно да пратите новине које оне доносе и да према њима прилагођавате своја знања и вештине.

Припремите се за ПХП 7 и брзину коју доноси на wеб

Програмски језик ПХП покреће више од 240 милиона wеб сајтова и један је од најпопуларнијих језика за креирање wеб апликација. Због тога су многи нестрпљиво очекивали дан када ће компанија Зенд Тецхнологиес, која се бави развојем овог језика, објавити његову нову званичну верзију под називом ПХП 7.

Тестови показују да ће ПХП 7 бити најмање дупло бржи од претходне верзије овог програмског језика. Апликације које користе ПХП 7 имаће између 25% и 75% боље перформансе, а због унапређења свих његових компоненти захтеваће и много мање ресурса на серверима. Вредност познавања овог програмског језика постаће још већа, као и количина различитих послова на коју ПХП програмери могу да рачунају у виду сталног запослења или фрееланце ангажмана.

После Wиндоwс 10 оперативног система стиже и Wиндоwс Сервер 2016

Ове године нам је напокон стигао нови оперативни систем компаније Мицрософт, који ће бити достојан наследник легендарног Wиндоwса 7. За њим стиже и нова Wиндоwс Сервер 2016 платформа – по много чему другачија од претходних и намењена новој врсти цлоуд апликација.

Поред бројних побољшања која се тичу безбедности, виртуализације, мрежних сервиса и складиштења података, Мицрософт је, у оквиру Wиндоwс Сервер оперативног система, развио и нове технологије које подржавају апликације креиране уз помоћ микросервиса и контејнера. Све то говори да ће софтвер и систем инжењери, администратори база података и мрежни администратори који су спремни на одговарајуће усавршавање, имати много посла у наредном периоду.

Сwифт – језик који ће променити како девелопери креирају мобилне апликације

Нови програмски језик компаније Аппле, за кратко време постао је веома популаран међу програмерима, јер је донео многе промене које су значајно олакшале креирање мобилних апликација. Аппле је направио велики искорак увођењем Сwифта. Иако је представљао велико изненађење када је представљен прошле године, он је већ увелико заживео у пракси и тренутно представља један од најбрже растућих програмских језика.

Писање Сwифт кода је интерактивно и лако, а синтакса је концизна и изузетно моћна. Апликације које покреће Сwифт су значајно брже и поузданије, а за њихово креирање је потребно много мање времена. Сwифт је наследник Објецтиве-Ц програмског језика и у потпуности је компатибилан са њим, што значи да девелопери могу постепено да га уводе и неприметно уклопе у постојећи код. Најава компаније да ће до краја године Сwифт постати опен-соурце, довешће до тога да овај језик сигурно постане још бољи и популарнији.

Најбољи начин да се добро позиционирате на тржишту стручњака информационих технологија и да покажете колико знате јесте тај да стекнете бар један сертификат из области којом се бавите. Професионални сертификати представљају јасан знак послодавцима да пратите шта се дешава у свету софтвера и хардвера и да имате реалне вештине које можете одмах да примените.

Звање Мицрософт, Зенд или Цамбридге Цомпутер Сциенце експерта, да поменемо само неке, говори доста о вашем знању и може бити пресудан фактор за професионални ангажман, директно напредовање и повишицу. Стицање нових сертификата може само да вам донесе добро, без обзира да ли још увек тражите посао или сте се у међувремену запослили.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар