Стећци ускоро на листи свјетске баштине!

У оквиру активности за стављање средњовијековних некропола са стећцима у Перућцу и Растишту на Унескову листу свјетске културне баштине, Бајину Башту и Национални парк "Тара" посјетила је археолог Синтија Даунинг, стручњак Међународног савјета за споменике и споменичке цјелине.

Србија 28.09.2015 | 21:21
Стећци ускоро на листи свјетске баштине!

То је практично претпосљедњи корак у процесу стављања на листу свјетске културне баштине.

Управљачи ће имати четири мјесеца за исправку евентуалних пропуста, након чега ће у јуну 2016. године бити донесена одлука о упису на листу свјетске баштине, наводи се у саопштењу Националног парка "Тара".

Даунингова се на лицу мјеста интересовала за питања која се односе на власништво над парцелама на којима се налазе стећци, планирани буџет, која су очекивања локалне заједнице, колико је атрактивна предложена некропола и њено окружење и програм туристичког развоја.

Циљ посјете је била стручна процјена капацитета будућих управљача и ставова локалног становништва према овим споменицима и самој номинацији.

Стећци су монолитни споменици који се могу наћи широм данашње БиХ и у дијеловима Србије, Црне Горе и Хрватске.

Досадашњи налази указују на то да су се први пут појавили у другој половини 12. вијека. Око 60.000 од 70.000 евидентираних средњовијековних стећака је на око 3.300 локалитета у БиХ, око 4.400 стећака је у Хрватској, око 3.500 у Црној Гори и око 4.100 у Србији.

Процес номинације стећака започео је у Сарајеву у новембру 2009. године потписивањем писма намјере о заједничкој номинацији представника БиХ, Црне Горе, Хрватске и Србије.

Номинацијом је предвиђен упис 30 репрезентативних некропола са стећцима - 22 из БиХ, три из Србије, три из Црне Горе и двије из Хрватске.

Коментари / 0

Оставите коментар