Stećci uskoro na listi svjetske baštine!

U okviru aktivnosti za stavljanje srednjovijekovnih nekropola sa stećcima u Perućcu i Rastištu na Uneskovu listu svjetske kulturne baštine, Bajinu Baštu i Nacionalni park "Tara" posjetila je arheolog Sintija Dauning, stručnjak Međunarodnog savjeta za spomenike i spomeničke cjeline.

Srbija 28.09.2015 | 21:21
Stećci uskoro na listi svjetske baštine!

To je praktično pretposljednji korak u procesu stavljanja na listu svjetske kulturne baštine.

Upravljači će imati četiri mjeseca za ispravku eventualnih propusta, nakon čega će u junu 2016. godine biti donesena odluka o upisu na listu svjetske baštine, navodi se u saopštenju Nacionalnog parka "Tara".

Dauningova se na licu mjesta interesovala za pitanja koja se odnose na vlasništvo nad parcelama na kojima se nalaze stećci, planirani budžet, koja su očekivanja lokalne zajednice, koliko je atraktivna predložena nekropola i njeno okruženje i program turističkog razvoja.

Cilj posjete je bila stručna procjena kapaciteta budućih upravljača i stavova lokalnog stanovništva prema ovim spomenicima i samoj nominaciji.

Stećci su monolitni spomenici koji se mogu naći širom današnje BiH i u dijelovima Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

Dosadašnji nalazi ukazuju na to da su se prvi put pojavili u drugoj polovini 12. vijeka. Oko 60.000 od 70.000 evidentiranih srednjovijekovnih stećaka je na oko 3.300 lokaliteta u BiH, oko 4.400 stećaka je u Hrvatskoj, oko 3.500 u Crnoj Gori i oko 4.100 u Srbiji.

Proces nominacije stećaka započeo je u Sarajevu u novembru 2009. godine potpisivanjem pisma namjere o zajedničkoj nominaciji predstavnika BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Nominacijom je predviđen upis 30 reprezentativnih nekropola sa stećcima - 22 iz BiH, tri iz Srbije, tri iz Crne Gore i dvije iz Hrvatske.

Komentari / 0

Ostavite komentar