Пети: У Барселони ми се смучило...!

Некадашњи француски интернационалац открио како се по доласку из Арсенала сусрео са притисцима политичке природе!

Фудбал 27.09.2015 | 16:40
Пети: У Барселони ми се смучило...!

Барселонин званични слоган "Више од клуба" сам по себи звучи снажно и моћно, али пример Емануела Петија показује да те три речи у пракси могу да значе и непријатност.

Непријатност по самог фудбалера који носи Барсин дрес!

Ево како се Француз приликом гостовања на "Би-Би-Сију" присетио свог кратког боравка на Ноу Кампу, у сезони 2000/01.

Потписао је четворогодишњи уговор након што је Луј ван Гал отишао са клупе, а наследио га Лоренцо Сера Ферер.

"Дошао сам у врло лошем тренутку. У свлачионици је беснео рат између каталонских и холандских играча, а на све то смо имали тренера који није имао ни снагу ни харизму да их доведе на исту таласну дужину", прича Пети.

Освајач светске (1998) и европске (2000) титуле са Француском, прешао је у Барселону из Арсенала како би направио корак даље у својој каријери. Међутим...

"Било је превише политике и национализма у самој свлачионици. Желео сам да се концентришем на фудбал, али сам свакодневно морао да се бавим стварима које нису у опису посла професионалног фудбалера. Чим сам дошао, почели су да ми говоре да не покушавам да научим шпански језик, већ да морам да причам каталонски. Рекао сам 'Ја сам у Шпанији, зар не', а они одговарали 'Не, у Каталонији си'. Била ми је мука од таквог става..."

Брзо је схватио да мора да оде, а то се и десило после лоше сезоне, коју је Барса завршила као четврта на табели Примере, док је отпуштеног Сера Ферера заменио Карлес Решак.

"Разумем да Каталонци имају свој идентитет и да негују неке обичаје, али када то пређе границу, постаје врло блиско расизму. Ми, ипак, играмо фудбал, није то религија ни политика. Схватио сам да сам направио велику грешку и пожелео да што пре одем".

Најискуснији првотимци Барсе каталонске националности, те сезоне су били нико други до садашњи тренер Бајерна Пеп Гвардиола, затим Серђи Бархуан и голман Сеск Арнау, док су младе снаге чинили Карлес Пујол, Ћави Ернандез, Ђерар Лопез, Дани Гарсија и Габри Гарсија.

Коментари / 0

Оставите коментар