Peti: U Barseloni mi se smučilo...!

Nekadašnji francuski internacionalac otkrio kako se po dolasku iz Arsenala susreo sa pritiscima političke prirode!

Fudbal 27.09.2015 | 16:40
Peti: U Barseloni mi se smučilo...!

Barselonin zvanični slogan "Više od kluba" sam po sebi zvuči snažno i moćno, ali primer Emanuela Petija pokazuje da te tri reči u praksi mogu da znače i neprijatnost.

Neprijatnost po samog fudbalera koji nosi Barsin dres!

Evo kako se Francuz prilikom gostovanja na "Bi-Bi-Siju" prisetio svog kratkog boravka na Nou Kampu, u sezoni 2000/01.

Potpisao je četvorogodišnji ugovor nakon što je Luj van Gal otišao sa klupe, a nasledio ga Lorenco Sera Ferer.

"Došao sam u vrlo lošem trenutku. U svlačionici je besneo rat između katalonskih i holandskih igrača, a na sve to smo imali trenera koji nije imao ni snagu ni harizmu da ih dovede na istu talasnu dužinu", priča Peti.

Osvajač svetske (1998) i evropske (2000) titule sa Francuskom, prešao je u Barselonu iz Arsenala kako bi napravio korak dalje u svojoj karijeri. Međutim...

"Bilo je previše politike i nacionalizma u samoj svlačionici. Želeo sam da se koncentrišem na fudbal, ali sam svakodnevno morao da se bavim stvarima koje nisu u opisu posla profesionalnog fudbalera. Čim sam došao, počeli su da mi govore da ne pokušavam da naučim španski jezik, već da moram da pričam katalonski. Rekao sam 'Ja sam u Španiji, zar ne', a oni odgovarali 'Ne, u Kataloniji si'. Bila mi je muka od takvog stava..."

Brzo je shvatio da mora da ode, a to se i desilo posle loše sezone, koju je Barsa završila kao četvrta na tabeli Primere, dok je otpuštenog Sera Ferera zamenio Karles Rešak.

"Razumem da Katalonci imaju svoj identitet i da neguju neke običaje, ali kada to pređe granicu, postaje vrlo blisko rasizmu. Mi, ipak, igramo fudbal, nije to religija ni politika. Shvatio sam da sam napravio veliku grešku i poželeo da što pre odem".

Najiskusniji prvotimci Barse katalonske nacionalnosti, te sezone su bili niko drugi do sadašnji trener Bajerna Pep Gvardiola, zatim Serđi Barhuan i golman Sesk Arnau, dok su mlade snage činili Karles Pujol, Ćavi Ernandez, Đerar Lopez, Dani Garsija i Gabri Garsija.

Komentari / 0

Ostavite komentar