Усвојен закон о "криминалој имовини"

Скупштина Црне Горе усвојили су вечерас Закон о одузимању имовине стечене криминалном дјелатношћу, којим је проширен каталог кривичних дјела у односу на могућност конфискације имовинске користи стечене криминалном дјелатношћу.

Регион 23.09.2015 | 22:27
Усвојен закон о "криминалој имовини"

Закон о одузимању имовинске користи прибављене криминалоном дјелатношћу црногорски министар правде Зоран Пажин оцијенио је веома захтјевним за свакодневну примјену, али су, како је навео, бенефити које ће друштво имати његовом ваљаном примјеном изузетно велики.

Пажин је навео да је то један од најсложенијих правних текстова који се нашао у Скупштини и један од круцијалних закона за борбу против криминала и корупције на високом нивоу.

"Он је мултидисциплинаран јер обухвата не само знања из области материјалног и процесног права, него и из грађанског, управног, привредног и уставног права", појаснио је Пажин.

Према његовим ријечима, од кључног значаја је да се под одузимањем имовинске користи стечене криминалном дјелатношћу подразумијева и привремено одузимање имовине, као и пљенидба покретне имовине, а с друге стране и трајно одузимање.

"И то све оне имовине која је у временској повезаности са вршењем кривичних дјела и за коју постоје друге околности које су од правног значаја за њено одузимање", прецизирао је Пажин.

Скупштина је усвојила и Закона о Центру за обуку у судству и државном тужилаштву и Закон о узимању и пресађивању људских ткива и ћелија у сврху лијечења.

О законима о здравственој заштити и здравственом осигурању црногорски парламент ће накнадно гласати.

Коментари / 0

Оставите коментар