Косову пријете повратници са ратишта

У документу Стратегија предупријеђења насилног тероризма који води ка тероризму, косовска влада идентификовала је три терористичке групације, пише "Коха диторе".

Регион 19.09.2015 | 21:08
Косову пријете повратници са ратишта

У документу у који је дневник имао увида, а који је косовска влада усвојила ове недеље се са страхом гледа на повратак оних грађана који су се борили у Сирији и Ираку, преноси Бета.

"Као што се видјело од многобројних примјера у Европи радикализовани поједници могу да врше дела екстремног насиља и против народа и институција, тако да опасност да и Космет буде мета таквог терористичког напада не може да буде искључена", констатује се у стратегији.

Међутим, они нису једини могући извор вршења терористичких активности.

Ту се такође убрајају "радикалне националистичке групе српског и албанског поријекла које су супростављају границама и постојећој владавини".

У документу је највише простора дат есктремном верјском радикализму.

Није именована нека конкретна националистичка групација Албанаца. Међутим покрет “Самоопредјелење” се види као главни политички субјекат који не види функционисање самопроглашеног Косова као посебне државе, већ уједињенг са Албанијом, пише Коха Диторе.

Такође се констатује да посебан утицај имају појединци из сусједних земаља за које се у стратегији констатује да се њихово дјеловање не омета у земљи у којој живе.

За радикализам у повећању Влада је окривила и себе, признајући да је радикализам производ и два додатна подстицајна фактора, економске ситуације и ниског институционалног интегритета.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Асми

19.09.2015 19:33

Нека

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип

19.09.2015 19:55

Каква држава такав народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

20.09.2015 06:40

Не брине мене коров и рдја.Стара народна изрека казе:"рдја, рдју једе".

ОДГОВОРИТЕ