Kosovu prijete povratnici sa ratišta

U dokumentu Strategija preduprijeđenja nasilnog terorizma koji vodi ka terorizmu, kosovska vlada identifikovala je tri terorističke grupacije, piše "Koha ditore".

Region 19.09.2015 | 21:08
Kosovu prijete povratnici sa ratišta

U dokumentu u koji je dnevnik imao uvida, a koji je kosovska vlada usvojila ove nedelje se sa strahom gleda na povratak onih građana koji su se borili u Siriji i Iraku, prenosi Beta.

"Kao što se vidjelo od mnogobrojnih primjera u Evropi radikalizovani pojednici mogu da vrše dela ekstremnog nasilja i protiv naroda i institucija, tako da opasnost da i Kosmet bude meta takvog terorističkog napada ne može da bude isključena", konstatuje se u strategiji.

Međutim, oni nisu jedini mogući izvor vršenja terorističkih aktivnosti.

Tu se takođe ubrajaju "radikalne nacionalističke grupe srpskog i albanskog porijekla koje su suprostavljaju granicama i postojećoj vladavini".

U dokumentu je najviše prostora dat esktremnom verjskom radikalizmu.

Nije imenovana neka konkretna nacionalistička grupacija Albanaca. Međutim pokret “Samoopredjelenje” se vidi kao glavni politički subjekat koji ne vidi funkcionisanje samoproglašenog Kosova kao posebne države, već ujedinjeng sa Albanijom, piše Koha Ditore.

Takođe se konstatuje da poseban uticaj imaju pojedinci iz susjednih zemalja za koje se u strategiji konstatuje da se njihovo djelovanje ne ometa u zemlji u kojoj žive.

Za radikalizam u povećanju Vlada je okrivila i sebe, priznajući da je radikalizam proizvod i dva dodatna podsticajna faktora, ekonomske situacije i niskog institucionalnog integriteta.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Asmi

19.09.2015 19:33

Neka

ODGOVORITE
Name

Gavrilo Princip

19.09.2015 19:55

Kakva država takav narod.

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

20.09.2015 06:40

Ne brine mene korov i rdja.Stara narodna izreka kaze:"rdja, rdju jede".

ODGOVORITE