Распакивање Дејтона опасно по мир у БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић оцијенио је да је за данашње генерације у БиХ Дејтонски споразум и постојећи систем једина алтернатива "још за барем двадесет година", те упозорио да би "распакивање" Дејтонског споразума произвело свеопшту политичку нестабилност, па и најдиректније угрозило мир.

Босна и Херцеговина 07.09.2015 | 09:45
Распакивање Дејтона опасно по мир у БиХ

Иванић сматра да су можда могуће мање промјене Дејтонског споразума за које су једнако заинтересоване све три стране у БиХ. 

"И ове промјене биле би тешко оствариве, али сам увјерен да би веће промјене Дејтонског споразума биле немогуће и да би отварање те 'Пандорине кутије' ослободило духове прошлости и било врло опасно по мир у БиХ", навео је Иванић за "Независне новине". 

Он је оцијенио да би се, кад би се отворила та нереална расправа о другачијем уређењу БиХ од садашњег, у старту појавиле барем три потпуно различите визије БиХ - бошњачка о БиХ без ентитета, српска о независној Републици Српској и хрватска о настанку трећег, "хрватског" ентитета који би обухватао географске просторе гдје су Хрвати већина. 

"Јасно је да било која од ових визија сама по себи искључује остале двије и да компромис није могућ. Одатле и мој песимизам око било каквих позитивних ефеката приче о новом Уставу или о потреби да БиХ пређе из дејтонске у бриселску фазу", истиче Иванић. 

Он додаје да сви заговорници сваке од претходне три идеје знају да о њима не може бити сагласности, али неки, а посебно бошњачки политичари, упорно отварају ове теме желећи да се у процес укључи међународна заједница. 

Иванић сматра да је, без обзира на досадашње промјене, од којих велики број није био у складу са вољом српског народа, ипак основни дио Дејтонског споразума остао непромијењен. 

"Ту мислим на двоентитетско уређење и чињеницу да је стварни живот грађана и данас као и прије 20 година најдиректније везан за ентитете", нагласио је Иванић. 

Он је у том погледу додао да стварни буџет институција БиХ, када се изузму међународне обавезе које ентитети плаћају, а институције БиХ су само посредник, већ годинама око милијарду марака. 

"Република Српска финансира овај буџет са приближно 33 одсто, јер је и толико учешће Републике у расподјели ПДВ-а. То значи да оваква БиХ 'кошта' Републику Српску око 350 милиона КМ годишње", додаје Иванић. 

Иванић истиче да се око 230 милиона КМ врати у Републику Српску кроз плате и доприносе, с обзиром на то да у институцијама БиХ раде и грађани Српске који чине трећину запослених, и да они примају плате и плаћају доприносе, те да око 70 одсто буџета "иде" на плате. 

"Логичан је закључак да је максимални 'трошак' који Република Српска плаћа институцијама стотинак милиона КМ", наводи Иванић. 

Иванић сматра да је за разумне људе Дејтонски споразум толико широк оквир да се унутар њега увијек може наћи рјешење за сваки могући проблем, за шта је предуслов да заинтересоване стране желе рјешење. 

"А ако имате неразумне људе, онда и најидеалнији устав не може сам по себи донијети рјешење. Због тога, а знајући нас, сматрам да ћемо сигурно обиљежити и четрдесету годишњицу Дејтона, али, надам се, у бољим економским условима. То ће се десити ако се манемо бескорисних расправа о питањима о којима се не слажемо /Устав/, а окренемо питањима од којих се живи /економија/", истакао је Иванић.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Ратко Слабић

07.09.2015 08:11

Препоруцио бих Иваницу да би било логицно да прима само трецину плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илић Душан

07.09.2015 08:12

А још опасније је што се ни око чега не можете договорити.Све у сврху да би владали,пљачкали и опљачкано сачували,зар не?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

07.09.2015 08:13

Господине Иваницу ако "демократски запад" одлуци да се Дејтон мијења и да БиХ постане нова Либија или Сирија онда у пар дана це тако бити,исто тако ако одлуце да ЕУ дестабилизује 10-так милиона Украјинаца онда це наредити онима из Кијева камиказа план рата са Донбасом и ето Украјинаца у Пољску и Њемацку,дакле ви као колективни сеф дрзаве заједно са осталом двојицом сте обицне марионете,а вас за разлику од остале двојице цијеним!

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

07.09.2015 09:06

Господине иваницу коректно постено од тебе.Али ови други Т.звани политицари,сто представљају тобозе своје народе, обстају на власти у име тог дејтона.Јер ако би се та тема скинула са дневног реда и поцело висе радити,на побољсању зивота свих народа у БИХ и путу у ЕУ да се људи слободо крецу икомуницирају,онда би ови такозвани представници народа заврсили тамо гдје им је и место на отпаду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сократ

07.09.2015 09:08

Ово је један од ријетко разумних и интелигентних људи у Републици Српској. Мислим да ће грађани то схватити у наредном периоду, те да јака Република Српска може бити само економски стабилна. Без економске стабилности нас сви могу уцјењивати. Респект за Младена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментатор

07.09.2015 09:58

Боже ме сачувај. О каквим ви договорима причате унутар Дејтона? Прије него што дате такву изјаву у медије морате да питате народа. Мислим да сте заборавили прошлост коју је народ РС-а врло добро запамтио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фаул

07.09.2015 10:15

Све је код нас опасно само да би неки сацували своје столице, које лицемјерство мајко мила, примиш 1/3 плате и вуци сити а овце на броју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

07.09.2015 10:24

Пусти то крају Иваницу нисмо ми сисали весла.Ста мислис да изадје било какав предлог, који се допада свим народима у БИХ, а подразумјева да двије трецине политицара добије отказ? Били то просло код тз.бораца за национални интерес?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОСКО

07.09.2015 10:35

САМО ЈЕДАН СЕФ ДРЗАВЕ,ово све распустити и ротација сваку годину дана и тако три године, па изборе. И тако у круг и ето ти дрзаве, ово све остало је гомилање странки,л политицара и нема краја...

ОДГОВОРИТЕ