ХДЗ 1990. улази у власт Федерације БиХ

Ако је вјеровати јучерашњим информацијама из извора блиских врху СДА, приводи се крају склапање нове и чврсте парламентарне већине у Федерацији – у тој странци су увјерени да ће ХДЗ 1990. ући у коалицију и да то само питање дана.

Босна и Херцеговина 29.08.2015 | 07:28
ХДЗ 1990. улази у власт Федерације БиХ

Стално на вези

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић прошле седмице позвао је странку Мартина Рагужа да буде у коалицији на федералном нивоу, а позив је поновио и ове седмице.

Неслужбено сазнајемо да су у посљедња три дана Изетбеговић и Рагуж у сталној вези. С Изетбеговићем у свакодневној вези је и Младен Иванић, члан Предсједништва БиХ и предсједник ПДП-а, а значајно је да се он прије три дана у својој канцеларији у Сарајеву састао с Рагужем. Кратко су саопштили да су разговарали о актуалној политичкој ситуацији, али без откривања детаља.

Иначе, њих двојица су, већ годинама у блиским пријатељским односима. Не треба заборавити да је било озбиљних наговјештаја да ће ХДЗ 1990. ући у коалицију са СДА, ДФ-ом и ХДЗ-ом, али се то, захваљујући разноразним играма испод стола, није догодило.

Прексиноћ је у Прозору/Рами засједао Колегиј ХДЗ-а 1990. на којем се разговарало о цијелој ситуацији и понудама које стижу на адресу странке. Рагуж каже да је став ХДЗ-а 1990. од раније познат јавности – странку не занимају математичке, већ искључиво програмске коалиције.

Према нашим изворима, ХДЗ 1990. не би добио министарске позиције у Влади Федерације, али би добио неке битне позиције у федералним институцијама и јавним подузећима.

Коначан став, према страначком Статуту, донијеће Централни одбор који је раније закључио да је ХДЗ 1990. у опозицији и једино то тијело може промијенити такву одлуку.

Када ће Централни одбор засједати, прексиноћ није прецизирано осим што је речено да ће то бити “у наредним данима”.

Стабилна већина

Изетбеговић је већ договорио да у коалицији буду Странка за БиХ и А-СДА, а јуче су дефинитивно рашчишћени и односи са БПС-ом па ће и та странка бити у новој парламентарној већини.

Ако се потврде јучерашње тврдње из СДА и ХДЗ 1990. уђе у коалицију, онда би нова парламентарна већина у којој је и ХДЗ била прилично стабилна – имала би 54 посланика у Парламенту Федерације. СДА има 29, ХДЗ 12, ХДЗ 1990. четири, БПС четири, А – СДА два и Странка за БиХ три, а за већину је потребно 50. Прилично стабилна зато што су „искакања“ посланика, свеједно из које су странке, увијек могућа.

Међутим, остаје отворено питање какав ће став према уласку ХДЗ 1990. у коалицију и парламентарну већину имати ХДЗ и шеф те странке Драган Човић. Он према таквом рјешењу није баш расположен, а јавна је тајна да на Рагужа и његову странку гледа као на опасне политичке противнике.

У политичким кулоарима се прича да иза Изетбеговићеве понуде ХДЗ-у 1990. заправо стоји намјера СДА да „спусти на земљу“ Драгана Човића и његове политичке калкулације.

Извор: Дневни лист

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

тако је хадјија

29.08.2015 06:24

Тако је хадјија, охлади оног криминалца сто га справом гањају многи судови и он увјек изадје ко побједник,мора кад има силне паре опљацкане од народа.Мени овај Рагуз дјелује врло уљудно .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

29.08.2015 07:09

Рагуз је најтолерантнији политицар у БиХ,никада нисам цуо језик мрзње од њега,он је несто као Мирко Саровиц,одмјерен,нормалан тип,назалост у овом тренутку код Босњака не мозес наци никога јер се не зна који је веци лопов,дијете би продали за тал или фотељу! П.С. Назалост код Босњака су сви скоро исти као Додик и Цовиц,мислим да су им поменута двојица узори у пљацки !

Name

п п п п

29.08.2015 06:25

Пијаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оибри

29.08.2015 06:51

До нових избора трајаце ова тракавица!

ОДГОВОРИТЕ
Name

контрапункт

29.08.2015 06:58

Мора се донијети закон који неће дозвољавати да директори јавних предузећа, буду чланови било које политичке партије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РИКА

29.08.2015 07:51

Изигра их Бакир све. Осташе Дрекавац и Радончић намагарчени!

ОДГОВОРИТЕ
Name

опозиција

29.08.2015 10:27

Ако се овако настави мислим да неће бити опозиције на федералном нивоу, сви ће бити на власти.

ОДГОВОРИТЕ