HDZ 1990. ulazi u vlast Federacije BiH

Ako je vjerovati jučerašnjim informacijama iz izvora bliskih vrhu SDA, privodi se kraju sklapanje nove i čvrste parlamentarne većine u Federaciji – u toj stranci su uvjereni da će HDZ 1990. ući u koaliciju i da to samo pitanje dana.

Bosna i Hercegovina 29.08.2015 | 07:28
HDZ 1990. ulazi u vlast Federacije BiH

Stalno na vezi

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović prošle sedmice pozvao je stranku Martina Raguža da bude u koaliciji na federalnom nivou, a poziv je ponovio i ove sedmice.

Neslužbeno saznajemo da su u posljednja tri dana Izetbegović i Raguž u stalnoj vezi. S Izetbegovićem u svakodnevnoj vezi je i Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH i predsjednik PDP-a, a značajno je da se on prije tri dana u svojoj kancelariji u Sarajevu sastao s Ragužem. Kratko su saopštili da su razgovarali o aktualnoj političkoj situaciji, ali bez otkrivanja detalja.

Inače, njih dvojica su, već godinama u bliskim prijateljskim odnosima. Ne treba zaboraviti da je bilo ozbiljnih nagovještaja da će HDZ 1990. ući u koaliciju sa SDA, DF-om i HDZ-om, ali se to, zahvaljujući raznoraznim igrama ispod stola, nije dogodilo.

Preksinoć je u Prozoru/Rami zasjedao Kolegij HDZ-a 1990. na kojem se razgovaralo o cijeloj situaciji i ponudama koje stižu na adresu stranke. Raguž kaže da je stav HDZ-a 1990. od ranije poznat javnosti – stranku ne zanimaju matematičke, već isključivo programske koalicije.

Prema našim izvorima, HDZ 1990. ne bi dobio ministarske pozicije u Vladi Federacije, ali bi dobio neke bitne pozicije u federalnim institucijama i javnim poduzećima.

Konačan stav, prema stranačkom Statutu, donijeće Centralni odbor koji je ranije zaključio da je HDZ 1990. u opoziciji i jedino to tijelo može promijeniti takvu odluku.

Kada će Centralni odbor zasjedati, preksinoć nije precizirano osim što je rečeno da će to biti “u narednim danima”.

Stabilna većina

Izetbegović je već dogovorio da u koaliciji budu Stranka za BiH i A-SDA, a juče su definitivno raščišćeni i odnosi sa BPS-om pa će i ta stranka biti u novoj parlamentarnoj većini.

Ako se potvrde jučerašnje tvrdnje iz SDA i HDZ 1990. uđe u koaliciju, onda bi nova parlamentarna većina u kojoj je i HDZ bila prilično stabilna – imala bi 54 poslanika u Parlamentu Federacije. SDA ima 29, HDZ 12, HDZ 1990. četiri, BPS četiri, A – SDA dva i Stranka za BiH tri, a za većinu je potrebno 50. Prilično stabilna zato što su „iskakanja“ poslanika, svejedno iz koje su stranke, uvijek moguća.

Međutim, ostaje otvoreno pitanje kakav će stav prema ulasku HDZ 1990. u koaliciju i parlamentarnu većinu imati HDZ i šef te stranke Dragan Čović. On prema takvom rješenju nije baš raspoložen, a javna je tajna da na Raguža i njegovu stranku gleda kao na opasne političke protivnike.

U političkim kuloarima se priča da iza Izetbegovićeve ponude HDZ-u 1990. zapravo stoji namjera SDA da „spusti na zemlju“ Dragana Čovića i njegove političke kalkulacije.

Izvor: Dnevni list

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

tako je hadjija

29.08.2015 06:24

Tako je hadjija, ohladi onog kriminalca sto ga spravom ganjaju mnogi sudovi i on uvjek izadje ko pobjednik,mora kad ima silne pare opljackane od naroda.Meni ovaj Raguz djeluje vrlo uljudno .

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

29.08.2015 07:09

Raguz je najtolerantniji politicar u BiH,nikada nisam cuo jezik mrznje od njega,on je nesto kao Mirko Sarovic,odmjeren,normalan tip,nazalost u ovom trenutku kod Bosnjaka ne mozes naci nikoga jer se ne zna koji je veci lopov,dijete bi prodali za tal ili fotelju! P.S. Nazalost kod Bosnjaka su svi skoro isti kao Dodik i Covic,mislim da su im pomenuta dvojica uzori u pljacki !

Name

p p p p

29.08.2015 06:25

Pijaca.

ODGOVORITE
Name

oibri

29.08.2015 06:51

Do novih izbora trajace ova trakavica!

ODGOVORITE
Name

kontrapunkt

29.08.2015 06:58

Mora se donijeti zakon koji neće dozvoljavati da direktori javnih preduzeća, budu članovi bilo koje političke partije.

ODGOVORITE
Name

RIKA

29.08.2015 07:51

Izigra ih Bakir sve. Ostaše Drekavac i Radončić namagarčeni!

ODGOVORITE
Name

opozicija

29.08.2015 10:27

Ako se ovako nastavi mislim da neće biti opozicije na federalnom nivou, svi će biti na vlasti.

ODGOVORITE