У Сплиту пасош украли и француском конзулу

Чувајте се крађа, порука је коју можемо послати након информације да у Хрватској све више домаћих и гостију остаје без новца, докумената, картица и путних исправа.

Регион 26.08.2015 | 07:54
У Сплиту пасош украли и француском конзулу

Како неслужбено сазнаје Слободна Далмација из полицијских кругова, број крађа на ширем сплитском подручју повећао се јер је и број гостију нарастао.

Статистика Хрватске туристичке заједнице, наиме, већ потврђује да ће ова сезона бити најбоља у посљедњих 20 година, и да ће, највјероватније, надмашити и преткризну 2008.

Жерар Денегри, француски конзул у Сплиту, у недјељу је и сам био жртва лопова.

"Не знам о којем се постотку ради, али могу рећи да је пуно, пуно више крађа ове године него лани. Прво сам се чудио како нам ово љето странци, махом млађи људи, често долазе у конзулат и жале се да су остали без пасоша, личних докумената и новца, а онда се и мени догодило исто. 'Олакшали' су ме на улазу у Подруме. Претпостављам да се то догодило у гужви на улазу. То су професионалци, као они по метроима у великим градовима. Читам да су у питању Бугаркиње. Ко ће знати? Углавном, нису то сигурно обични лопови", у даху ће Денегри.

Госте који на одмору доживе слично, конзул Денегри упућује у процедуру.

"Прво, наравно, треба пријавити крађу на полицији. Ако се ради о странцима, конкретно Французима, онда у нашем конзулату у Сплиту треба затражити замјенске документе. Од помоћи је ако гост има у мобилном телефону фотографију пасоша или личних докумената, јер им у том случају можемо направити замјенску пропусницу, но њу, упозоравам, често не признају на аеродромима. Они који иду кући аутомобилом, а на границама више не загледају толико у документе, могу проћи и с нашом пропусницом коју добију у Сплиту. У супротном, морају чекати да им у Амбасади Француске у Загребу израде замјенски пасош", каже Денегри.

Џепари из Румуније

Исто прича и Маја Медић, почасни италијански вицеконзул у Сплиту.

"Овог љета ми се дневно троје, четворо људи обрати због тога што су им украли пасош или документе, што је знатно више него прошле године. Разлог је тај, мислим, што смо постали права туристичка дестинација, што је гостију све више, а због тога су, нажалост, на дјелу и лопови. Кад се догоди крађа, тражимо од онога ко ју је пријавио било какву идентификацијску исправу, обично је то возачка дозвола, затим контактрирамо опћину у Италији која ју је издала, и даље граничну полицију у зрачној или трајектној луци. Полицајци су нам од велике помоћи, као и њихови талијански колеге који су ангажирани у Сплиту у туристичкој сезони", каже она.

Упозорава туристе да оригинални пасош оставе у хотелском сефу, а уз себе да имају копију пасоша.

"До сада смо свима успјешно ријешили проблем, с тим да ја, јер талијански конзулат у Сплиту више не постоји, морам контактирати Ријеку, а онда они у Италији траже помоћ за потврду о исправама. Ако Талијани реагирају истога дана, гости се обично врате кући на вријеме. И ја сам чула за џепаре који су дошли у Сплит са стране, конкретно Румуње", истакла је она.

Н.Н.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

сссс

26.08.2015 07:15

А јесте Румуни краду, крадете ви гладна стоко дигли сте цијене јос поткрадате туристе срамота.

ОДГОВОРИТЕ