U Splitu pasoš ukrali i francuskom konzulu

Čuvajte se krađa, poruka je koju možemo poslati nakon informacije da u Hrvatskoj sve više domaćih i gostiju ostaje bez novca, dokumenata, kartica i putnih isprava.

Region 26.08.2015 | 07:54
U Splitu pasoš ukrali i francuskom konzulu

Kako neslužbeno saznaje Slobodna Dalmacija iz policijskih krugova, broj krađa na širem splitskom području povećao se jer je i broj gostiju narastao.

Statistika Hrvatske turističke zajednice, naime, već potvrđuje da će ova sezona biti najbolja u posljednjih 20 godina, i da će, najvjerovatnije, nadmašiti i pretkriznu 2008.

Žerar Denegri, francuski konzul u Splitu, u nedjelju je i sam bio žrtva lopova.

"Ne znam o kojem se postotku radi, ali mogu reći da je puno, puno više krađa ove godine nego lani. Prvo sam se čudio kako nam ovo ljeto stranci, mahom mlađi ljudi, često dolaze u konzulat i žale se da su ostali bez pasoša, ličnih dokumenata i novca, a onda se i meni dogodilo isto. 'Olakšali' su me na ulazu u Podrume. Pretpostavljam da se to dogodilo u gužvi na ulazu. To su profesionalci, kao oni po metroima u velikim gradovima. Čitam da su u pitanju Bugarkinje. Ko će znati? Uglavnom, nisu to sigurno obični lopovi", u dahu će Denegri.

Goste koji na odmoru dožive slično, konzul Denegri upućuje u proceduru.

"Prvo, naravno, treba prijaviti krađu na policiji. Ako se radi o strancima, konkretno Francuzima, onda u našem konzulatu u Splitu treba zatražiti zamjenske dokumente. Od pomoći je ako gost ima u mobilnom telefonu fotografiju pasoša ili ličnih dokumenata, jer im u tom slučaju možemo napraviti zamjensku propusnicu, no nju, upozoravam, često ne priznaju na aerodromima. Oni koji idu kući automobilom, a na granicama više ne zagledaju toliko u dokumente, mogu proći i s našom propusnicom koju dobiju u Splitu. U suprotnom, moraju čekati da im u Ambasadi Francuske u Zagrebu izrade zamjenski pasoš", kaže Denegri.

Džepari iz Rumunije

Isto priča i Maja Medić, počasni italijanski vicekonzul u Splitu.

"Ovog ljeta mi se dnevno troje, četvoro ljudi obrati zbog toga što su im ukrali pasoš ili dokumente, što je znatno više nego prošle godine. Razlog je taj, mislim, što smo postali prava turistička destinacija, što je gostiju sve više, a zbog toga su, nažalost, na djelu i lopovi. Kad se dogodi krađa, tražimo od onoga ko ju je prijavio bilo kakvu identifikacijsku ispravu, obično je to vozačka dozvola, zatim kontaktriramo općinu u Italiji koja ju je izdala, i dalje graničnu policiju u zračnoj ili trajektnoj luci. Policajci su nam od velike pomoći, kao i njihovi talijanski kolege koji su angažirani u Splitu u turističkoj sezoni", kaže ona.

Upozorava turiste da originalni pasoš ostave u hotelskom sefu, a uz sebe da imaju kopiju pasoša.

"Do sada smo svima uspješno riješili problem, s tim da ja, jer talijanski konzulat u Splitu više ne postoji, moram kontaktirati Rijeku, a onda oni u Italiji traže pomoć za potvrdu o ispravama. Ako Talijani reagiraju istoga dana, gosti se obično vrate kući na vrijeme. I ja sam čula za džepare koji su došli u Split sa strane, konkretno Rumunje", istakla je ona.

N.N.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ssss

26.08.2015 07:15

A jeste Rumuni kradu, kradete vi gladna stoko digli ste cijene jos potkradate turiste sramota.

ODGOVORITE