Србија је поносна на кајак!

Са четири медаље на Светском првенству у Милану и чак седам олимпијских норми, кајакаши и кајакашице остварили велики успех.

Остали спортови 25.08.2015 | 08:20
Србија је поносна на кајак!

Кристина Бедеч освојила је сребрну медаљу у неолимпијској десциплини кајаку једноседу на 1000 метара на Шампионату света у Милану. Кристина је до сребра стигла у времену 4:06,397 минута. Златна медаља припала је Ерики Медвечки из Мађарске (4:04,037), док је бронзу освојила Американка Маргарет Хоган (4:07,414).

Нажалост, за разлику од мушкараца, ова дисциплина није заступљена на Олимпијским играма у конкуренцији дама.

Женски чеверосед, Николина Молдован, Милица Старовић, Далма Ружичић-Бенедек и оливера Молдован, заузеле су шесто место у финалу на 500 метара. Та позиција била је довољна да наша посада обезбеди олимпијску норму за Игре у Рио де Жанеиру наредне године..

У Б финалу у једноседу на 200 метара Николина Молдован је победила и тиме се квалификовала за учешће на Олимпијским играма, али се њена норма из једноседа преноси на друге такмичарке, с обзиром да је остварила норму кроз четверосед.

Место на Олимпијским играма обезбедио је и Марко Драгосављевић.

Српски двосед на 500 метара, Драган Ханчовски и Урош Митјев освојили су прво место у Б финалу, док је на истој деоници у једноседу, такође у Б финалу, Стефан Векић заузео друго место.

Најбољи српски кануиста, Страхиња Младежић, трку у једноклеку на 500 метара завршио је на деветом месту, што је његов најбољи резултат у каријери. Исто место заузела је и Красимира Стојчева у Б финалу једноклека на 200 метара.

До краја шампионата света остале су још две трке у којима се такмиче српски репрезентативци: К1-5000 Кристина Бедеч и Марко Томићевић.

СЕДАМ СРПСКИХ ПОСАДА У РИЈУ - ВРЕМЕ ЈЕ ЗА МЕДАЉУ

На олимпијским играма у Рију Србија ће имати рекордних седам посада у кајаку, од девет могућих! То су,

код мушкараца:

- Марко Драгосављевић К-1 200
- Дејан Пајић К-1 1000
- Никола Грујић, Марко Новаковић К-2 200
- Марко Томићевић, Миленко Зорић К-2 1000

код жена:

- Николина Молдован К-1 200
- Далма Ружичић Бенедек, Милица Старовић К-2 500
- Николина Молдован, Оливера Молдован, Далма Ружучић Бенедек, Милица Старовић К-4 500

КАЈАШАКИ НА ОИ, ОД АТЛАНТЕ ДО ЛОНДОНА

Пре 19 година, на Олимпијским играма у Атланти, СР Југославија имала је једног представника у кајаку. Тада 20-годишњи Петар Сибинкић представљао је државу у дисциплини К-1 500 метара, али није успео да стигне до финала. На следећим Играма у Сиднеју веслао је за Бугарску...

У далекој Аустралији Југославија је триплирала број представника у кајаку, а младој Наташи Јанић је за длаку измакла медаља у К-1 на 500 метара. Са тек напуњених 18 година девојка из Бачке Паланке била је четврта. Ипак, одлучила је да весла за Мађарску и под заставом наших северних комшија освојила СВЕ! Већ у Атини 2004. два олимпијска злата, у Пекингу 2008. још једно и сребро, у Лондону пре четири године сребро и бронзу. Европска и светска одличја нећемо ни набрајати.

Поред Наташе за Југославију су веслали у Синдеју Огњен Филиповић у К-1 500 и Игор Ковачић, Јозеф Соти, Саша Вујанић и Драган Зорић у К-4 1000. У финалу су заузели девето место.

Огњен Филиповић и Драган Зорић су веслали у две дисциплине на Играма у Атини. У К-2 500 били су четврти у полуфиналу, а у К-2 1000 осми, такође, у полуфиналу.

Међу 92 такмичара Србије у Пекингу није било кајакаша и кануиста.

А, онда бум!

У Лондону Србију представља шест посада, по три у мушким и женским дисциплинама. Марко Новаковић у К-1 200 у финалу заузима седмо место, Марко Томићевић је био десети у К-1 1000, док је четверац у саставу Александар Алексић, Ервин Холпет, Дејан Терзић и Миленко Зорић био седми у полуфиналу трке К-4 1000.

Николина Молдован је у К-1 200 такмичење завршила као 11. У пару са сестром Оливером у К-2 500 заузима осмо место у финалној трци. Рената Кубик, Антонија Нађ, Антонија Панда и Марта Тибор нису успеле да стигну до финала у К-4 500, јер су у полуфиналу биле седме.

Коментари / 0

Оставите коментар