Srbija je ponosna na kajak!

Sa četiri medalje na Svetskom prvenstvu u Milanu i čak sedam olimpijskih normi, kajakaši i kajakašice ostvarili veliki uspeh.

Ostali sportovi 25.08.2015 | 08:20
Srbija je ponosna na kajak!

Kristina Bedeč osvojila je srebrnu medalju u neolimpijskoj desciplini kajaku jednosedu na 1000 metara na Šampionatu sveta u Milanu. Kristina je do srebra stigla u vremenu 4:06,397 minuta. Zlatna medalja pripala je Eriki Medvečki iz Mađarske (4:04,037), dok je bronzu osvojila Amerikanka Margaret Hogan (4:07,414).

Nažalost, za razliku od muškaraca, ova disciplina nije zastupljena na Olimpijskim igrama u konkurenciji dama.

Ženski čeverosed, Nikolina Moldovan, Milica Starović, Dalma Ružičić-Benedek i olivera Moldovan, zauzele su šesto mesto u finalu na 500 metara. Ta pozicija bila je dovoljna da naša posada obezbedi olimpijsku normu za Igre u Rio de Žaneiru naredne godine..

U B finalu u jednosedu na 200 metara Nikolina Moldovan je pobedila i time se kvalifikovala za učešće na Olimpijskim igrama, ali se njena norma iz jednoseda prenosi na druge takmičarke, s obzirom da je ostvarila normu kroz četverosed.

Mesto na Olimpijskim igrama obezbedio je i Marko Dragosavljević.

Srpski dvosed na 500 metara, Dragan Hančovski i Uroš Mitjev osvojili su prvo mesto u B finalu, dok je na istoj deonici u jednosedu, takođe u B finalu, Stefan Vekić zauzeo drugo mesto.

Najbolji srpski kanuista, Strahinja Mladežić, trku u jednokleku na 500 metara završio je na devetom mestu, što je njegov najbolji rezultat u karijeri. Isto mesto zauzela je i Krasimira Stojčeva u B finalu jednokleka na 200 metara.

Do kraja šampionata sveta ostale su još dve trke u kojima se takmiče srpski reprezentativci: K1-5000 Kristina Bedeč i Marko Tomićević.

SEDAM SRPSKIH POSADA U RIJU - VREME JE ZA MEDALJU

Na olimpijskim igrama u Riju Srbija će imati rekordnih sedam posada u kajaku, od devet mogućih! To su,

kod muškaraca:

- Marko Dragosavljević K-1 200
- Dejan Pajić K-1 1000
- Nikola Grujić, Marko Novaković K-2 200
- Marko Tomićević, Milenko Zorić K-2 1000

kod žena:

- Nikolina Moldovan K-1 200
- Dalma Ružičić Benedek, Milica Starović K-2 500
- Nikolina Moldovan, Olivera Moldovan, Dalma Ružučić Benedek, Milica Starović K-4 500

KAJAŠAKI NA OI, OD ATLANTE DO LONDONA

Pre 19 godina, na Olimpijskim igrama u Atlanti, SR Jugoslavija imala je jednog predstavnika u kajaku. Tada 20-godišnji Petar Sibinkić predstavljao je državu u disciplini K-1 500 metara, ali nije uspeo da stigne do finala. Na sledećim Igrama u Sidneju veslao je za Bugarsku...

U dalekoj Australiji Jugoslavija je triplirala broj predstavnika u kajaku, a mladoj Nataši Janić je za dlaku izmakla medalja u K-1 na 500 metara. Sa tek napunjenih 18 godina devojka iz Bačke Palanke bila je četvrta. Ipak, odlučila je da vesla za Mađarsku i pod zastavom naših severnih komšija osvojila SVE! Već u Atini 2004. dva olimpijska zlata, u Pekingu 2008. još jedno i srebro, u Londonu pre četiri godine srebro i bronzu. Evropska i svetska odličja nećemo ni nabrajati.

Pored Nataše za Jugoslaviju su veslali u Sindeju Ognjen Filipović u K-1 500 i Igor Kovačić, Jozef Soti, Saša Vujanić i Dragan Zorić u K-4 1000. U finalu su zauzeli deveto mesto.

Ognjen Filipović i Dragan Zorić su veslali u dve discipline na Igrama u Atini. U K-2 500 bili su četvrti u polufinalu, a u K-2 1000 osmi, takođe, u polufinalu.

Među 92 takmičara Srbije u Pekingu nije bilo kajakaša i kanuista.

A, onda bum!

U Londonu Srbiju predstavlja šest posada, po tri u muškim i ženskim disciplinama. Marko Novaković u K-1 200 u finalu zauzima sedmo mesto, Marko Tomićević je bio deseti u K-1 1000, dok je četverac u sastavu Aleksandar Aleksić, Ervin Holpet, Dejan Terzić i Milenko Zorić bio sedmi u polufinalu trke K-4 1000.

Nikolina Moldovan je u K-1 200 takmičenje završila kao 11. U paru sa sestrom Oliverom u K-2 500 zauzima osmo mesto u finalnoj trci. Renata Kubik, Antonija Nađ, Antonija Panda i Marta Tibor nisu uspele da stignu do finala u K-4 500, jer su u polufinalu bile sedme.

Komentari / 0

Ostavite komentar