Вучић ипак неће играти фудбал, али хоће министри

Уочи припрема за велики самит о западном Балкану, који је покренула Ангела Меркел, саопштено да ће се 27. августа у Бечу играти и фудбал! На терен је, како је раније данас било најављено, требало да изађе и српски премијер Александар Вучић, али касније је та информација негирана из Владе Србије.

Регион 20.08.2015 | 12:30
Вучић ипак неће играти фудбал, али хоће министри

У екипи "Футуре ЕУ" играће између осталог албански премијер Еди Рама, косовски министар иностраних послова Хашим Тачи, шеф црногорске дипломатије Игор Лукшић, његов македонски колега Никола Попоски, босански шеф дипломатије Црнадак, министар иностраних послова Албаније Дитмир Бусхати, косовски министар привреде Арбен Ахметај, генерални секретар Процеса регионалне сарадње Горан Свилановић и, како је Тањугу речено у Влади Србије, неки од српских министара који ће бити у делегацији наше земље.

У екипи "ЕУ", на мечу, којим ће судити европски комесар Јоханес Хан, играће, између осталих словеначки премијер Миро Церар, као и шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц.

Иначе, на предстојећем Самиту који се одржава у Бечу као наставак Берлинског процеса који је прошле године иницирала немачка канцеларка Ангела Меркел, посебна част указана је премијеру Србије пошто ће, како је најављено у главном граду Аустрије, о исходу скупа јавност информисати, као једини представник региона, заједно са домаћином, аустријским канцеларом Вернером Фајманом, иницијатором шефицом немачке владе, и високом представницом ЕУ за спољну и безбедносну политику Федериком Могерини.

Према саопштењу кабинета аустријског канцелара, достављеном Тањугу, Самит, који се одржава у палати Хофбург, отвориће канцелар Фајман, након поздравне речи министра без портфеља Јозефа Остермајера.

Скуп ће, као што је то био случај и у Берлину, бити одржан иза затворених врата, а о исходу и резултатима јавност ће на конференцији за штампу информисати, како је најављено у саопштењу, аустријски канцелар Фајман, немачка канцеларка Меркел, шефица европске дипломатије Могерини и премијер Вучић.

На Самиту у Бечу учествоваће премијери, министри иностраних послова и привреде земаља западног Балкана, који ће са представницима ЕУ, Аустрије и Немачке разговарати о заједничким пројектима, а како је најављено у Бечу, једна од главних тема биће и проблем имиграната.

Шефови дипломатије западног Балкана, са представницима из ЕУ одржаће радни састанак на тему регионалне сарадње, имиграната, и дијалогу верта, као и борби против екстремизма.

Састанак министар привреде отвориће аустријски вицеканцелар и министар привреде Рајнхолд МИтерленер.

У Министарству иностраних послова Аустрије шеф аустријске дипломатије, заједно са премијером Вучићем, шефом косовске владе Исом Мустафом, комесаром Ханом и председником европске инвестиционе банке (ЕИБ) Вернером Хојером отворити састанак везан за аутопут Ниш-Приштина-Драч.

Дан уочи Самита министар унутрашњих послова Црне Горе Рашко Коњевић и шеф босанске дипломатије Игор Црнадак, уз присуство председник Црне Горе Филипа Вујановић и председавајућег Председништва БиХ Драгана Човића, као и шефа аустријске државе Хајнца Фишера, потписати споразум о државним границама две земље, којим се решава спор око државних међа.

Такође, уочи Самита, што је новина у Берлинском процесу, који је унео Беч, биће одржан Форум цивилног друштва западног Балкана, на којем домаћини желе да пруже могућност представницима невладиних организација да укажу на стање и проблеме у региону.

Поводом одржавања Самита у Бечу немачка канцеларка Меркел имаће разговоре и са председнком Аустрије Фишером, као и канцеларом Фајманом, који ће јој уручити високи орден Републике Аустрије.
Иначе вече уочи Самита биће спортског карактера и окупиће учеснике на травнатом терену стадиона бечке "Аустрије".

Извор: Мондо

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Дворске луде

20.08.2015 10:36

И раније су тако доводили људе да их забављају....

ОДГОВОРИТЕ
Name

постен

20.08.2015 10:50

Нема Босњацког репрезантивца није постено хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајево

20.08.2015 11:38

Овако су се Римљани забављали са гладијаторима. Гледали из лозе како се убијају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДПС

20.08.2015 11:39

Неце он играти, он је специјалиста за стони тенис.

ОДГОВОРИТЕ