Vučić ipak neće igrati fudbal, ali hoće ministri

Uoči priprema za veliki samit o zapadnom Balkanu, koji je pokrenula Angela Merkel, saopšteno da će se 27. avgusta u Beču igrati i fudbal! Na teren je, kako je ranije danas bilo najavljeno, trebalo da izađe i srpski premijer Aleksandar Vučić, ali kasnije je ta informacija negirana iz Vlade Srbije.

Region 20.08.2015 | 12:30
Vučić ipak neće igrati fudbal, ali hoće ministri

U ekipi "Future EU" igraće između ostalog albanski premijer Edi Rama, kosovski ministar inostranih poslova Hašim Tači, šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić, njegov makedonski kolega Nikola Poposki, bosanski šef diplomatije Crnadak, ministar inostranih poslova Albanije Ditmir Bushati, kosovski ministar privrede Arben Ahmetaj, generalni sekretar Procesa regionalne saradnje Goran Svilanović i, kako je Tanjugu rečeno u Vladi Srbije, neki od srpskih ministara koji će biti u delegaciji naše zemlje.

U ekipi "EU", na meču, kojim će suditi evropski komesar Johanes Han, igraće, između ostalih slovenački premijer Miro Cerar, kao i šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc.

Inače, na predstojećem Samitu koji se održava u Beču kao nastavak Berlinskog procesa koji je prošle godine inicirala nemačka kancelarka Angela Merkel, posebna čast ukazana je premijeru Srbije pošto će, kako je najavljeno u glavnom gradu Austrije, o ishodu skupa javnost informisati, kao jedini predstavnik regiona, zajedno sa domaćinom, austrijskim kancelarom Vernerom Fajmanom, inicijatorom šeficom nemačke vlade, i visokom predstavnicom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini.

Prema saopštenju kabineta austrijskog kancelara, dostavljenom Tanjugu, Samit, koji se održava u palati Hofburg, otvoriće kancelar Fajman, nakon pozdravne reči ministra bez portfelja Jozefa Ostermajera.

Skup će, kao što je to bio slučaj i u Berlinu, biti održan iza zatvorenih vrata, a o ishodu i rezultatima javnost će na konferenciji za štampu informisati, kako je najavljeno u saopštenju, austrijski kancelar Fajman, nemačka kancelarka Merkel, šefica evropske diplomatije Mogerini i premijer Vučić.

Na Samitu u Beču učestvovaće premijeri, ministri inostranih poslova i privrede zemalja zapadnog Balkana, koji će sa predstavnicima EU, Austrije i Nemačke razgovarati o zajedničkim projektima, a kako je najavljeno u Beču, jedna od glavnih tema biće i problem imigranata.

Šefovi diplomatije zapadnog Balkana, sa predstavnicima iz EU održaće radni sastanak na temu regionalne saradnje, imigranata, i dijalogu verta, kao i borbi protiv ekstremizma.

Sastanak ministar privrede otvoriće austrijski vicekancelar i ministar privrede Rajnhold MIterlener.

U Ministarstvu inostranih poslova Austrije šef austrijske diplomatije, zajedno sa premijerom Vučićem, šefom kosovske vlade Isom Mustafom, komesarom Hanom i predsednikom evropske investicione banke (EIB) Vernerom Hojerom otvoriti sastanak vezan za autoput Niš-Priština-Drač.

Dan uoči Samita ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević i šef bosanske diplomatije Igor Crnadak, uz prisustvo predsednik Crne Gore Filipa Vujanović i predsedavajućeg Predsedništva BiH Dragana Čovića, kao i šefa austrijske države Hajnca Fišera, potpisati sporazum o državnim granicama dve zemlje, kojim se rešava spor oko državnih međa.

Takođe, uoči Samita, što je novina u Berlinskom procesu, koji je uneo Beč, biće održan Forum civilnog društva zapadnog Balkana, na kojem domaćini žele da pruže mogućnost predstavnicima nevladinih organizacija da ukažu na stanje i probleme u regionu.

Povodom održavanja Samita u Beču nemačka kancelarka Merkel imaće razgovore i sa predsednkom Austrije Fišerom, kao i kancelarom Fajmanom, koji će joj uručiti visoki orden Republike Austrije.
Inače veče uoči Samita biće sportskog karaktera i okupiće učesnike na travnatom terenu stadiona bečke "Austrije".

Izvor: Mondo

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dvorske lude

20.08.2015 10:36

I ranije su tako dovodili ljude da ih zabavljaju....

ODGOVORITE
Name

posten

20.08.2015 10:50

Nema Bosnjackog reprezantivca nije posteno haha

ODGOVORITE
Name

Sarajevo

20.08.2015 11:38

Ovako su se Rimljani zabavljali sa gladijatorima. Gledali iz loze kako se ubijaju.

ODGOVORITE
Name

DPS

20.08.2015 11:39

Nece on igrati, on je specijalista za stoni tenis.

ODGOVORITE