Преко пореске до измирења обавеза

Радници Фабрике компресора и пнеуматских алата "Трудбеник" из Добоја, који и даље штрајкују, донијели су данас једногласну одлуку да путем Пореске управе покрену поступак измирења обавеза за 10 година неуплаћених пореза и доприноса на плате.

Република Српска 20.08.2015 | 11:58
Преко пореске до измирења обавеза

Предсједник Гранског синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске Тане Пеулић рекао је да је ова одлука резултат одсуства социјалног дијалога са управом "Трудбеника", по чијем је захтјеву данас требало да буде одржан састанак са синдикатом и штрајкачким одбором.

Јако ми је непријатно као човјеку јер је на захтјев директора Луке Милоша затражено да данас присуствујем састанку. Нажалост, нико од руководства није дошао међу раднике, што додатно говори о томе да они нису заинтересовани да траже могућа рјешења, рекао је Пеулић.

Пеулић је навео да су радници данас једногласно усвојили два закључка.

Први закључак је да се неће одазвати понуди Управе да се дио радника пријави у сестринску фирму "Енерџи", већ ће своја статусна питања рјешавати у "Трудбенику" као матичном предузећу, а други да путем Пореске управе покрену поступак измирења обавеза за 10 година неуплаћених пореза и доприноса на плате.

Пеулић види рјешење у могућности да Управа озбиљно схвати ову иницијативу и тражи могућа рјешења или да, по захтјеву радника, Пореска управа, као највећи повјерилац, покрене одређене поступке у складу са својим овлаштењима.

Предсједник Штрајкачког одбора Предраг Јоргић сматра "да је циљ Управе и већинског власника Пере Букејловића да 80 радника истјера на улицу, `Трудбеник` гурне у стечај, а преосталих 30 радника пребаци у фирму `Енерџи`".

Скупштина акционара Фабрике компресора и пнеуматских алата "Трудбеник" из Добоја именовала је на посљедњој сједници Перу Букејловића, Зорана Лукића и Винка Брестовца за нове чланове Управног одбора овог предузећа, чиме је, након 10 мјесеци, окончано управљање представника малих акционара овим предузећем.

Радници фабрике "Трудбеник" из Добоја ступили су 5. јуна у генерални штрајк јер Управа није испоштовала договор о измирењу претходних обавеза.

Радници су штрајковали и 9. фебруара, захтијевајући да им буде исплаћено сада већ 18 заосталих плата и доприноса, да се нађе рјешење за повезивање осам и по година радног стажа и боље услове рада.

 

Коментари / 0

Оставите коментар