Preko poreske do izmirenja obaveza

Radnici Fabrike kompresora i pneumatskih alata "Trudbenik" iz Doboja, koji i dalje štrajkuju, donijeli su danas jednoglasnu odluku da putem Poreske uprave pokrenu postupak izmirenja obaveza za 10 godina neuplaćenih poreza i doprinosa na plate.

Republika Srpska 20.08.2015 | 11:58
Preko poreske do izmirenja obaveza

Predsjednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić rekao je da je ova odluka rezultat odsustva socijalnog dijaloga sa upravom "Trudbenika", po čijem je zahtjevu danas trebalo da bude održan sastanak sa sindikatom i štrajkačkim odborom.

Jako mi je neprijatno kao čovjeku jer je na zahtjev direktora Luke Miloša zatraženo da danas prisustvujem sastanku. Nažalost, niko od rukovodstva nije došao među radnike, što dodatno govori o tome da oni nisu zainteresovani da traže moguća rješenja, rekao je Peulić.

Peulić je naveo da su radnici danas jednoglasno usvojili dva zaključka.

Prvi zaključak je da se neće odazvati ponudi Uprave da se dio radnika prijavi u sestrinsku firmu "Enerdži", već će svoja statusna pitanja rješavati u "Trudbeniku" kao matičnom preduzeću, a drugi da putem Poreske uprave pokrenu postupak izmirenja obaveza za 10 godina neuplaćenih poreza i doprinosa na plate.

Peulić vidi rješenje u mogućnosti da Uprava ozbiljno shvati ovu inicijativu i traži moguća rješenja ili da, po zahtjevu radnika, Poreska uprava, kao najveći povjerilac, pokrene određene postupke u skladu sa svojim ovlaštenjima.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Predrag Jorgić smatra "da je cilj Uprave i većinskog vlasnika Pere Bukejlovića da 80 radnika istjera na ulicu, `Trudbenik` gurne u stečaj, a preostalih 30 radnika prebaci u firmu `Enerdži`".

Skupština akcionara Fabrike kompresora i pneumatskih alata "Trudbenik" iz Doboja imenovala je na posljednjoj sjednici Peru Bukejlovića, Zorana Lukića i Vinka Brestovca za nove članove Upravnog odbora ovog preduzeća, čime je, nakon 10 mjeseci, okončano upravljanje predstavnika malih akcionara ovim preduzećem.

Radnici fabrike "Trudbenik" iz Doboja stupili su 5. juna u generalni štrajk jer Uprava nije ispoštovala dogovor o izmirenju prethodnih obaveza.

Radnici su štrajkovali i 9. februara, zahtijevajući da im bude isplaćeno sada već 18 zaostalih plata i doprinosa, da se nađe rješenje za povezivanje osam i po godina radnog staža i bolje uslove rada.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar