Вечерас почиње Сарајево Филм Фестивал

Сарајево Филм Фестивал (СФФ) почиње данас и трајаће до 22. августа. Такмичарски програм Фестивала, који се одржава 21. пут подељен је на категорије играног, кратког и документарног филма.

Забава 14.08.2015 | 09:36
Вечерас почиње Сарајево Филм Фестивал

У категорији играног филма приоритет је дат филмовима који ће на СФФ имати светску или међународну премијеру. Филмови овог програма приказују се у ударним фестивалским терминима у Народном позоришту у Сарајеву.

Такмичарски програм привлачи више од 150 гостију - режисера, сценариста, продуцената, глумаца, глумица и других филмских радника. Светске премијере у категорији играног филма имаће филм "Чвор" режисера Тунца Давута и "Наша свакодневна прича" режисерке Инес Тановић.

У такмичарском програму биће приказан и "Код тате кући" Андреија Кона, "Благо" Корнелија Порумбоија, "Цхевалиер" Атине Рејчел Цангари, "Мустанг" Дениз Гамзе Ергувен, "Панама" Павла Вучковића, "Саулов син" Ласлоа Немеса, "Суперсвијет" Карла Марковицса, "Звиздан" Далибора Матанића.

Циљ категорије кратког филма такмичарског програма СФФ је откривање и промовисање талентованих младих аутора, који својим филмовима мењају свет или исказују своје ставове о начину на који се свет мења. Селекција овог програма је увек тематски разнолика, а филмови се разликују по приступу и филмском изразу. Филмови у овој секцији такмиче се за Награду за најбољи кратки филм, те за две специјалне плакете жирија.

Филмови победници се такође, заједно са кратким филмовима из програма "Нови токови", такмиче за директну предстојећу номинацију Европске филмске академије у категорији кратког филма.

У овој категорији биће приказани филмови "Бисерна обала" Душана Касалице, "Кало" Нермина Хамзагића, "Случајни чин милосрђа" Андреија Гружњицкија, "Све је више ствари које долазе" Јелене Гавриловић, "Отац/мама" Давита Пиртскалава, "Преводилац" Емреа Кајиса, "Рамона" Андреија Кретулескуа, "Рицси" Габора Хорчера, "Уторак" Зија Демирека и "Зеус" Павела Веснакова.

У категорији документарног филма гледаоци ће уживати у богатој, разноликој и добро продуцираној понуди. Многи од докуменатарца су снимани пет или шест година, а рад на једном од њих трајао је чак 30 година. Неки су били изабрани и за озбиљне европске платформе и радионице за развој документарних пројеката, презентовани су на престижним местима на свету и прикупили су потребна финансијска средства што није уобичајено за документарну продукцију у регији.

Као и ранијих година, у селекцију су уврштени и кратки филмови дужине од 10 до 40 минута. У овој категорији такмичи се 23 докумантарца. Програм "У фокусу" доноси најбоља остварења регионалне кинемтографије из протекле године. То је, како се наводи, "схоwцасе" изузетних филмова који су већ остварили успех на престижним филмским фестивалима широм свијета или на домаћем тржишту.

"Киносцопе" програм у свом трећем издању доноси 21 инспиративно остварење, како познатих филмских аутора, тако и нових, талентованих режисера. Овај програм сачињавају играни и документарни филмови из свих крајева света, изузев држава из којих долазе филмови такмичарских селекција Фестивала.

У програму "Посвећено" биће представљено остварење једног од најоригиналнијих и најплоднијих савремених филмских аутора, филипинског режисера Бриљантеа Мендозе који овом приликом и посетии Сарајево. Програм "Опен Аир" или "Отворено кино" пружиће првокласна филмска остварења која задовољавају и најизбирљивије љубитеље филма. "Дечији програм" СФФ посвећује посебну пажњу најмлађима и циљ му је да образује и анимира најмлађу публику играним и кратким филмовима из целог света, прилагођених овом узрастум и бројним пропратним активностима.

Филмове програма "ТеенАрене" тематски одређују ситуације одрастања, узајамни однос света и омладине, препреке на које ова добна популација наилази, превазилази их и учи се формирању властитог критичног става и мишљења, наводе организатори. Протеклих 15 година, међународни кратки филмови су приказивани унутар оквира програма "Нови токови", селекције филмова са специфичним програмским заштитним знаком снажних, неуобичајених и неконвенционалних уметника и аутора. Ове године биће представљен нови, независни програм кратког филма под називом "Европски кратки филм".

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар