Америка ни послије годину није уништила ИД

Годину дана прошло је од почетка коалицијских напада, на челу са САД-ом, на положаје терористичке групе Исламске државе (ИСИЛ) у Ираку и Сирији.

Свијет 12.08.2015 | 07:40
Америка ни послије годину није уништила ИД

Иако је до сада изведено више од шест хиљада ваздушних напада те је најављено његово уништење, ИСИЛ проширује своје територије и све више добија и подршку муслиманских сунита у цијелом свијету, а аналитичари сумњају у успјех стратегије САД-а у борби против ИСИЛ-а.

Иако је током 2006. и 2007. џихадистичка скупина ослабила, након одласка америчких снага из Ирака крајем 2011. године, појачали су нападе, углавном, на шијитске мете. Нема сумње да се свијет суочава с једном од најопаснијих терористичких организација која је постала пријетња читавом свијету и чији војни успјеси и бруталност злочина над неистомишљеницима, шијитима, хришћанима, мистицима, Курдима, Језидима и другим вјерским и етничким мањинама те консолидовање освојене територије у Ираку и Сирији, које су екстремисти назвали Исламском државом, осим Запада почиње забрињавати и исламски свијет, па чак и Саудијску Арабију која је недавно била мета самоубилачког напада који је извео ИСИЛ. Припадници ИСИЛ-а сљедбеници су фундаменталистичке исламске секте у Саудијској Арабији коју је у 18. вијеку основао Саудијац Мухамед ибн Абд ал-Wахаб.

У почетку су се борили против турске власти, да би с временом, како су у њихове редове улазили све моћнији арапски феудалци, и сами постали власт. Они су уствари једна од варијанти салафизма, вјерског покрета и правца који постоји много вијекова, а заговара повратак изворном учењу у исламу и строго је против свих новотарија.

Данас је вехабизам, као учење настало Вахабовом интерпретацијом ислама, службена религијска варијанта, и слободно се може рећи и важећа идеологија богате Саудијске Арабије. Они мијењају правила живота и начина исповиједања вјере у земљама у којима се ислам традиционално практикује, и то чине не само новцем већ и силом, насиљем и убијањем. Они су пријетња прво муслиманима јер их покушавају преобратити у вехабије, а тек послије на ред долазе невјерници и обрачун с њима.

Иако је свијет шокиран њиховом окрутношћу, настајање Исламске државе није било неочекивано. Наиме, њени коријени сежу од 2003. године, када је Јорданац Абу Мус'аб ал-Зарqаwи на сјеверу Ирака основао организацију Тавхид вал Џихад (Вјера у једног Бога и џихад).

Он је крајем деведесетих ратовао у Афганистану, раме уз раме с Осамом бин Ладином, оснивачем Ал каиде те је убијен у америчком ваздушном нападу 2006. у Ираку. Иако је идеологија Ал каиде и групе Исламска држава идентична, будући да је заснована на радикалном тумачењу ислама и његове политичке улоге у друштву, те терористичким методама као средством остваривања циљева овог покрета, неке тактичке разлике и мимоилажења између Бин Ладена и Зарqаwија, које датирају још из тог времена, објашњавају разлоге због којих се група Исламска држава појавила баш у овом тренутку и муњевитом се брзином проширила у Ираку и Сирији. Док је Ал-Qа'ида коју је основао Осама бин Ладен одувијек функционисала као уски круг особа од повјерења, данас окупљених око Ајмана ал-Завахирија, супарнички ИСИЛ успоставио је много комплекснију структуру која му помаже да брзо реагује на промјене и проблеме, добрим дијелом захваљујући замјеницима у Ираку и Сирији који имају овлаштења дјеловати у име тзв. калифа Абу Бакр ал-Багдадија.

Једна од најважнијих ИСИЛ-ових стратегија је отварање врата страним борцима, посебно Европљанима и Американцима. Страни борци од велике су користи на сиријском и ирачком ратишту. Исто тако, као што видимо данас, они се полако враћају кући и могу дестабилизовати цијели свијет.

Извор: Независне

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Остоја

12.08.2015 05:51

Зар каубоји зеле да зауставе Исил, ма јок бре, па они са њима успјесно тргују а Исил обавља задатке које им каубоји дају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маркус

12.08.2015 05:53

:) Хвала Маркус.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боки

12.08.2015 06:12

Све ово око ИСИЛ-а је једна велика илузија коју Амери стварају. Треба се само запитати ција мафта је најјефтинија. Па наравно она коју контролисе ИСИЛ. А ко је највеци купац, па наравно Амери. А ко би био луд да унисти најјефтинијег добављаца .... Е то је истина, а сва ова фама око ИСИЛ-а је невидјена превара највецег свјетског мадјионицара, Амера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Окос покос

12.08.2015 06:58

Галијасевићу, јеси ли то ти матере ти? Који 6 хиљада удара, ма дајте, немојмо бити дјеца. Ови лудаци су амерички продукт, они их и држе под контролом и бомбардују по потреби, зависно о њиховом смјеру дјеловања. То је висока политика и тешко је одгонетнути шта се иза завјесе крије, идил би могао бити уништен за десетак дана, то Америка и НАТО не желе.......зашто????? НАТО је у Авганистану провео 8-9 година, изгинуло је пуно војске, милијарде су потрошене, а тачан разлог тако дуге мисије никада неће бити објављен. Ми на Балкану, нисмо ни свјесни колико смо мали и небитни у свјетским војно-политичким оквирима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко би се требао замислити

12.08.2015 07:36

Турска хоће развалити и Сирију и Ирак и има бизнис са Исламском државом. У Босни и Херцеговини се тренутно скупља говедје сирово месо које се извози у Турску. Месо је поријеклом из више земаља источне Европе. То месо Турска дакле увози преко БиХ и продаје Исламској држави за исхрану њихових бораца а Турска од Исила заузврат добија јетину нафту. Ту исту нафту Турска продаје неким западним државама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

12.08.2015 08:27

Засто ИСИЛ није испалио нити један метак на највеце непријатеље ислама - Израел? Зато сто је Израел главни савезник Америке на Блиском истоку, а ИСИЛ није толико глуп да гура прст у око свом оснивацу и главном финансијеру. Једини прави борци против терориста исламске дрзаве на Блиском истоку су Сириске снаге Басара Асада, Иран и Курди а они су од стране НАТО демократа етикетирани као терористи или диктатори те дознацени за одстрел. Све зло на овом свјету има корјење у Америци и НАТУ, то је јасно као дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хадзија

12.08.2015 08:27

То и слијепац види, да је ИСИЛл америцки продукт, гдје је ИСИЛ ударио на америцке интересе.Нигдје.Паметном доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

12.08.2015 09:30

Сацекај док исил све протјера !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

а шта онда

12.08.2015 09:31

А ста ако Америка убаци ИСИЛ у РС, због Баје?

ОДГОВОРИТЕ
Name

луткар

12.08.2015 11:23

Баја је њихов.

Name

М. Микић

12.08.2015 09:48

ИСИЛ је пројекат тајних владара из сенке који покушавају преко ИСИЛ, као терористичке организације коју су они створили да униште Православно хришћанство на Блиском Истоку као и друге вјерске и етничке групе које не прихватају Нови свјетски поредак. Зато су приче о шест хиљада америчких летова и бомбардовања терористичких положаја у Ираку и Сирији најобичнија пропаганда са којом се треба необавештеном народу да замажу очи "да се Срби не досјете" ко стоји иза ИСИЛ -а!

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола

12.08.2015 11:28

Па они су створили исис, како да их униште?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

12.08.2015 11:42

Данас сви Американци знају да је БИЛ КЛИНТОН отац и творац АЛ-Каиде. Он их је финансирао и обуцавао у камповима. ЦИА је у Америци. Америка их је створила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

12.08.2015 11:48

Сви Американци данас знају да је БИЛ КЛИНТОН отац и творац ак-каиде наиме он их је финансирао у ЦИА камповима обуцавао и са њима командовао. Кад су се отрезнили од америцке преваре, окренули су се на Америку. Америка их је створила, али никад их неце унистити, јер се јављају нове историјске вредности. Ислам постаје јако радикалан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

12.08.2015 18:23

Па како арап Обама да унисти своје они су их уз помоц Турске и направили и наоурузали и кољу на њихов рацун

ОДГОВОРИТЕ