Amerika ni poslije godinu nije uništila ID

Godinu dana prošlo je od početka koalicijskih napada, na čelu sa SAD-om, na položaje terorističke grupe Islamske države (ISIL) u Iraku i Siriji.

Svijet 12.08.2015 | 07:40
Amerika ni poslije godinu nije uništila ID

Iako je do sada izvedeno više od šest hiljada vazdušnih napada te je najavljeno njegovo uništenje, ISIL proširuje svoje teritorije i sve više dobija i podršku muslimanskih sunita u cijelom svijetu, a analitičari sumnjaju u uspjeh strategije SAD-a u borbi protiv ISIL-a.

Iako je tokom 2006. i 2007. džihadistička skupina oslabila, nakon odlaska američkih snaga iz Iraka krajem 2011. godine, pojačali su napade, uglavnom, na šijitske mete. Nema sumnje da se svijet suočava s jednom od najopasnijih terorističkih organizacija koja je postala prijetnja čitavom svijetu i čiji vojni uspjesi i brutalnost zločina nad neistomišljenicima, šijitima, hrišćanima, misticima, Kurdima, Jezidima i drugim vjerskim i etničkim manjinama te konsolidovanje osvojene teritorije u Iraku i Siriji, koje su ekstremisti nazvali Islamskom državom, osim Zapada počinje zabrinjavati i islamski svijet, pa čak i Saudijsku Arabiju koja je nedavno bila meta samoubilačkog napada koji je izveo ISIL. Pripadnici ISIL-a sljedbenici su fundamentalističke islamske sekte u Saudijskoj Arabiji koju je u 18. vijeku osnovao Saudijac Muhamed ibn Abd al-Wahab.

U početku su se borili protiv turske vlasti, da bi s vremenom, kako su u njihove redove ulazili sve moćniji arapski feudalci, i sami postali vlast. Oni su ustvari jedna od varijanti salafizma, vjerskog pokreta i pravca koji postoji mnogo vijekova, a zagovara povratak izvornom učenju u islamu i strogo je protiv svih novotarija.

Danas je vehabizam, kao učenje nastalo Vahabovom interpretacijom islama, službena religijska varijanta, i slobodno se može reći i važeća ideologija bogate Saudijske Arabije. Oni mijenjaju pravila života i načina ispovijedanja vjere u zemljama u kojima se islam tradicionalno praktikuje, i to čine ne samo novcem već i silom, nasiljem i ubijanjem. Oni su prijetnja prvo muslimanima jer ih pokušavaju preobratiti u vehabije, a tek poslije na red dolaze nevjernici i obračun s njima.

Iako je svijet šokiran njihovom okrutnošću, nastajanje Islamske države nije bilo neočekivano. Naime, njeni korijeni sežu od 2003. godine, kada je Jordanac Abu Mus'ab al-Zarqawi na sjeveru Iraka osnovao organizaciju Tavhid val Džihad (Vjera u jednog Boga i džihad).

On je krajem devedesetih ratovao u Afganistanu, rame uz rame s Osamom bin Ladinom, osnivačem Al kaide te je ubijen u američkom vazdušnom napadu 2006. u Iraku. Iako je ideologija Al kaide i grupe Islamska država identična, budući da je zasnovana na radikalnom tumačenju islama i njegove političke uloge u društvu, te terorističkim metodama kao sredstvom ostvarivanja ciljeva ovog pokreta, neke taktičke razlike i mimoilaženja između Bin Ladena i Zarqawija, koje datiraju još iz tog vremena, objašnjavaju razloge zbog kojih se grupa Islamska država pojavila baš u ovom trenutku i munjevitom se brzinom proširila u Iraku i Siriji. Dok je Al-Qa'ida koju je osnovao Osama bin Laden oduvijek funkcionisala kao uski krug osoba od povjerenja, danas okupljenih oko Ajmana al-Zavahirija, suparnički ISIL uspostavio je mnogo kompleksniju strukturu koja mu pomaže da brzo reaguje na promjene i probleme, dobrim dijelom zahvaljujući zamjenicima u Iraku i Siriji koji imaju ovlaštenja djelovati u ime tzv. kalifa Abu Bakr al-Bagdadija.

Jedna od najvažnijih ISIL-ovih strategija je otvaranje vrata stranim borcima, posebno Evropljanima i Amerikancima. Strani borci od velike su koristi na sirijskom i iračkom ratištu. Isto tako, kao što vidimo danas, oni se polako vraćaju kući i mogu destabilizovati cijeli svijet.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Ostoja

12.08.2015 05:51

Zar kauboji zele da zaustave Isil, ma jok bre, pa oni sa njima uspjesno trguju a Isil obavlja zadatke koje im kauboji daju.

ODGOVORITE
Name

markus

12.08.2015 05:53

:) Hvala Markus.

ODGOVORITE
Name

boki

12.08.2015 06:12

Sve ovo oko ISIL-a je jedna velika iluzija koju Ameri stvaraju. Treba se samo zapitati cija mafta je najjeftinija. Pa naravno ona koju kontrolise ISIL. A ko je najveci kupac, pa naravno Ameri. A ko bi bio lud da unisti najjeftinijeg dobavljaca .... E to je istina, a sva ova fama oko ISIL-a je nevidjena prevara najveceg svjetskog madjionicara, Amera.

ODGOVORITE
Name

Okos pokos

12.08.2015 06:58

Galijaseviću, jesi li to ti matere ti? Koji 6 hiljada udara, ma dajte, nemojmo biti djeca. Ovi ludaci su američki produkt, oni ih i drže pod kontrolom i bombarduju po potrebi, zavisno o njihovom smjeru djelovanja. To je visoka politika i teško je odgonetnuti šta se iza zavjese krije, idil bi mogao biti uništen za desetak dana, to Amerika i NATO ne žele.......zašto????? NATO je u Avganistanu proveo 8-9 godina, izginulo je puno vojske, milijarde su potrošene, a tačan razlog tako duge misije nikada neće biti objavljen. Mi na Balkanu, nismo ni svjesni koliko smo mali i nebitni u svjetskim vojno-političkim okvirima.

ODGOVORITE
Name

Neko bi se trebao zamisliti

12.08.2015 07:36

Turska hoće razvaliti i Siriju i Irak i ima biznis sa Islamskom državom. U Bosni i Hercegovini se trenutno skuplja govedje sirovo meso koje se izvozi u Tursku. Meso je porijeklom iz više zemalja istočne Evrope. To meso Turska dakle uvozi preko BiH i prodaje Islamskoj državi za ishranu njihovih boraca a Turska od Isila zauzvrat dobija jetinu naftu. Tu istu naftu Turska prodaje nekim zapadnim državama.

ODGOVORITE
Name

goran

12.08.2015 08:27

Zasto ISIL nije ispalio niti jedan metak na najvece neprijatelje islama - Izrael? Zato sto je Izrael glavni saveznik Amerike na Bliskom istoku, a ISIL nije toliko glup da gura prst u oko svom osnivacu i glavnom finansijeru. Jedini pravi borci protiv terorista islamske drzave na Bliskom istoku su Siriske snage Basara Asada, Iran i Kurdi a oni su od strane NATO demokrata etiketirani kao teroristi ili diktatori te doznaceni za odstrel. Sve zlo na ovom svjetu ima korjenje u Americi i NATU, to je jasno kao dan.

ODGOVORITE
Name

Hadzija

12.08.2015 08:27

To i slijepac vidi, da je ISILl americki produkt, gdje je ISIL udario na americke interese.Nigdje.Pametnom dosta.

ODGOVORITE
Name

borac

12.08.2015 09:30

Sacekaj dok isil sve protjera !!

ODGOVORITE
Name

a šta onda

12.08.2015 09:31

A sta ako Amerika ubaci ISIL u RS, zbog Baje?

ODGOVORITE
Name

lutkar

12.08.2015 11:23

Baja je njihov.

Name

М. Микић

12.08.2015 09:48

ИСИЛ је пројекат тајних владара из сенке који покушавају преко ИСИЛ, као терористичке организације коју су они створили да униште Православно хришћанство на Блиском Истоку као и друге вјерске и етничке групе које не прихватају Нови свјетски поредак. Зато су приче о шест хиљада америчких летова и бомбардовања терористичких положаја у Ираку и Сирији најобичнија пропаганда са којом се треба необавештеном народу да замажу очи "да се Срби не досјете" ко стоји иза ИСИЛ -а!

ODGOVORITE
Name

nikola

12.08.2015 11:28

Pa oni su stvorili isis, kako da ih unište?

ODGOVORITE
Name

Serafim

12.08.2015 11:42

Danas svi Amerikanci znaju da je BIL KLINTON otac i tvorac AL-Kaide. On ih je finansirao i obucavao u kampovima. CIA je u Americi. Amerika ih je stvorila.

ODGOVORITE
Name

Serafim

12.08.2015 11:48

Svi Amerikanci danas znaju da je BIL KLINTON otac i tvorac ak-kaide naime on ih je finansirao u CIA kampovima obucavao i sa njima komandovao. Kad su se otreznili od americke prevare, okrenuli su se na Ameriku. Amerika ih je stvorila, ali nikad ih nece unistiti, jer se javljaju nove istorijske vrednosti. Islam postaje jako radikalan.

ODGOVORITE
Name

Md

12.08.2015 18:23

Pa kako arap Obama da unisti svoje oni su ih uz pomoc Turske i napravili i naouruzali i kolju na njihov racun

ODGOVORITE