Безбједносне рупе јачају криминал

Економска криза и све већи конфликти у БиХ могу резултовати растом организованог криминала, због чега је потребно ојачати сарадњу свих полицијских и безбједносних агенција и израдити нове стратегије.

Босна и Херцеговина 07.08.2015 | 22:30
Безбједносне рупе јачају криминал

Навели су то представници институција БиХ у планском документу за област унутрашњих послова који су сачинили како би добили 24,8 милиона евра из фондова ЕУ колико је, према процјенама, потребно за реформу овог сектора.

- Пријетња од раста организованог криминала нарочито је изражена у вези са наркотицима и другим облицима илегалне трговине, те од илегалних миграција и азиланата. Због тога је ефикасна борба против организованог криминала од пресудног значаја за безбједност - истакнуто је у документу.

Наведено је да су боља ефикасност и координација агенција за спровођење закона кључни предуслови за владавину права.

- Релевантни полицијски органи морају у складу са својим надлежностима разрадити заједничке стратешке циљеве и радити на њиховом испуњавању. Ти циљеви у областима као што су форензика, спречавање промета наркотицима и недозвољеног трговања оружјем и друга питања од заједничког интереса попут запљене имовине и прописа о заштити личних података допринијеће ефикаснијој борби против криминала - наведено је у документу.

Додаје се да је неопходно ојачати борбу против корупције која се може видјети на различитим нивоима власти.

- Потребно је порадити и на запошљавању полицијских службеника на основу њихове оспособљености, те унапређењу према заслугама и резултатима - истакнуто је у документу, уз препоруку да током обуке полицијског кадра треба посветити значајну пажњу на основну и специјалистичку обуку, примјену међународних стандарда стручног оспособљавања и усавршавања, те порадити на побољшању њихове опремљености.

У документу је наведено да је потребно обновити низ стратегија, а као примјери су наведене оне које се односе на прање новца и финансирање терористичких активности, тероризам, интегрисано управљање границом и шверц дроге.

- Потребно је израдити и одговарајући стратешки оквир за области интернет криминала, заштите личних података и цивилну заштиту - наведено је у планском документу.

Радну верзију документа у којем је описано стање у БиХ у овој области, заједно са пројектним приједлозима за ову годину, прихватио је Савјет министара БиХ и задужио Дирекцију за европске интеграције (ДЕИ) БиХ да их хитно достави Европској комисији.

Стручњак за безбједност и бивши министар унутрашњих послова РС Драгомир Јовичић рекао је да је стање у области безбједносних структура у БиХ више него лоше.

- Политика нема слуха за то и није добро што је политика изнад професије. Да би сектор унутрашњих послова боље функционисао, неопходно је извршити редефинисање у организацији полицијских агенција. Овако организован безбједносни систем у БиХ какав је тренутно не може бити функционалан - истакао је Јовичић и додао да у БиХ постоји мноштво полицијских агенција, а да није тачно утврђено шта је чија надлежност, што изазива додатне проблеме и што се показало и пракси.

Опасности

- Пораст организованог криминала узрокован економском кризом и актуелним конфликтима - трговина људима, кријумчарење људи, трговина наркотицима, прање новца...

- Прилив миграната и тражилаца азила усљед економске кризе и актуелних конфликата који би могао довести до непостојања адекватних азилантских и мигрантских смјештаја

- Тероризам и финансирање терористичких активности.

(Глас Српске)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

гггг

07.08.2015 21:17

Дајте молим вас неприцајте глупости док нерјесите корупирано правосудје тузиоце ништа се неће рјешити.Што полициских агенција можете имати.Ко ће се упустит да нешто открије и пријави после случаја граничног полицајца Палалиц Далибора.Човјек је открио милионски шверц цигарета из БиХ за Хрватску гдје је упетљано руководство граничне полиције.Добио је пријетње након тог.Случај пријавио унутрашњој контроли граничне полиције које је сакрила и опструирала на челу са Тибом Мустафицем,РадомДостаницем, Милом Јурићем!!!Људи су починили кривично дјело јер су сакрили податке елементе и чињенице које јасно указују на постојање кривичног дјела.Нажалост и тужилаштво БиХ је добило писмени поднесак о овом случају од стране сипе ,Милорад Барасин тада као главни државни тужилац тужилаштва БиХ који је предмет стрпао у латицу гдје се и дан данас налази како би наступила застара случаја и одговорни се амнестирали од кривичног гоњења.Толико о борби против криминала и корупције.За амнестирање од кривичне одговорности Винко Думанчић је додјелио златну полициску значку Милораду Барасину у знак захвалности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алекса

08.08.2015 02:26

Све це то Мектиц да среди само цека нови ауто од 100 000 КМ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛИЦИОНАР

08.08.2015 12:36

ПА ШТА ТАЈ ЈОВИЧИЋ ПРИЧА, ПА ОН ЈЕ ЈЕДАН ОД НАЈОДГОВОРНИЈИХ ЗА ОВАКВО СТАЊЕ У МУП-А РС, ЊЕГОВ ПРИВАТНИ ФАКУЛТЕТ ЈЕ ИЗБАЦИО НАЈВИШЕ НЕСТРУЧНИХ КАДРОВА КОЈИ НЕМАЈУ ОСНОВНА ЗНАЊА И ОНИ ТРЕБАЈУ ДА РАДЕ НА СПРЕЧАВАЊУ И ОТКРИВАЊУ КРИМИНАЛА, АПСУРД ЈЕ ЈОШ ВЕЋИ ЈЕР НИ ОН НИЈЕ КВАЛИФИКОВАН ДА БУДЕ ПРОФ.ДР. КАД СЕ ЗНА КАКО ЈЕ ДОШАО ДО ТЕ ДИПЛОМЕ, МУП, ДА ЈЕ МИСЛИО ДА ИМА ОЗБИЉНЕ КАДРОВЕ ТРЕБАО ЈЕ НАЈБОЉЕ МЛАДЕ ПОЛИЦАЈЦЕ ПОСЛАТИ У БЕОГРАД НА ШКОЛОВАЊЕ И УКИНУТИ СВЕ ВИСОКЕ ПОЛИЦИЈСКЕ ШКОЛЕ У РД, БИЛО БИ ЗНАТНО ЈЕФТИНИЈЕ, ИМАЛИ БИ СТРУЧНЕ КАДРОВЕ, А НЕ РАЗНОРАЗНЕ МЕНАЏЕРЕ ПО ПОЛИЦИЈСКИМ АГЕНЦИЈАМА И СПЕЦ.ТУЖИЛАШТВУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милиција еx

08.08.2015 17:09

Све те силне стратегије и акционе планове раде се по систему цопy пасте и нико их и не чита. Додуше, не чита се нити пише ништа дуже од три, четири просто проширене реченице, све се укалупило у модул СМС порука. Све што је дуже од тога изазива нервозу и бијес, шеф нема времена ни живаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Магистра витае

08.08.2015 17:18

Широка је лепеза полицијско безбједносних агенција у БиХ: Министарство безбједности/сигурности, ОСА/ОБА, Дирекција за координацију полицијских тијела и које чега осталога, МУП РС са пет ЦЈБ, Федерални МУП са ФУП и са 10 кантоналних МУП над којима нема оперативне надлежности, СИПА, Државна гранична служба, Служба за послове са странцима, Агенција за превенцију корупције, Агенција за форензику, Агенција за школовање кадрова, Агенција за подршку и логистику...., има ли још која..?? И свака је за себе, све су самосталне и аутономне, са овлаштењима и надлежностима које се преклапају. Министар безбједности/сигурности може само да их фино замоли ако му шта треба, и то ако су на вези и ако су доступни и ако су добре воље.

ОДГОВОРИТЕ