Bezbjednosne rupe jačaju kriminal

Ekonomska kriza i sve veći konflikti u BiH mogu rezultovati rastom organizovanog kriminala, zbog čega je potrebno ojačati saradnju svih policijskih i bezbjednosnih agencija i izraditi nove strategije.

Bosna i Hercegovina 07.08.2015 | 22:30
Bezbjednosne rupe jačaju kriminal

Naveli su to predstavnici institucija BiH u planskom dokumentu za oblast unutrašnjih poslova koji su sačinili kako bi dobili 24,8 miliona evra iz fondova EU koliko je, prema procjenama, potrebno za reformu ovog sektora.

- Prijetnja od rasta organizovanog kriminala naročito je izražena u vezi sa narkoticima i drugim oblicima ilegalne trgovine, te od ilegalnih migracija i azilanata. Zbog toga je efikasna borba protiv organizovanog kriminala od presudnog značaja za bezbjednost - istaknuto je u dokumentu.

Navedeno je da su bolja efikasnost i koordinacija agencija za sprovođenje zakona ključni preduslovi za vladavinu prava.

- Relevantni policijski organi moraju u skladu sa svojim nadležnostima razraditi zajedničke strateške ciljeve i raditi na njihovom ispunjavanju. Ti ciljevi u oblastima kao što su forenzika, sprečavanje prometa narkoticima i nedozvoljenog trgovanja oružjem i druga pitanja od zajedničkog interesa poput zapljene imovine i propisa o zaštiti ličnih podataka doprinijeće efikasnijoj borbi protiv kriminala - navedeno je u dokumentu.

Dodaje se da je neophodno ojačati borbu protiv korupcije koja se može vidjeti na različitim nivoima vlasti.

- Potrebno je poraditi i na zapošljavanju policijskih službenika na osnovu njihove osposobljenosti, te unapređenju prema zaslugama i rezultatima - istaknuto je u dokumentu, uz preporuku da tokom obuke policijskog kadra treba posvetiti značajnu pažnju na osnovnu i specijalističku obuku, primjenu međunarodnih standarda stručnog osposobljavanja i usavršavanja, te poraditi na poboljšanju njihove opremljenosti.

U dokumentu je navedeno da je potrebno obnoviti niz strategija, a kao primjeri su navedene one koje se odnose na pranje novca i finansiranje terorističkih aktivnosti, terorizam, integrisano upravljanje granicom i šverc droge.

- Potrebno je izraditi i odgovarajući strateški okvir za oblasti internet kriminala, zaštite ličnih podataka i civilnu zaštitu - navedeno je u planskom dokumentu.

Radnu verziju dokumenta u kojem je opisano stanje u BiH u ovoj oblasti, zajedno sa projektnim prijedlozima za ovu godinu, prihvatio je Savjet ministara BiH i zadužio Direkciju za evropske integracije (DEI) BiH da ih hitno dostavi Evropskoj komisiji.

Stručnjak za bezbjednost i bivši ministar unutrašnjih poslova RS Dragomir Jovičić rekao je da je stanje u oblasti bezbjednosnih struktura u BiH više nego loše.

- Politika nema sluha za to i nije dobro što je politika iznad profesije. Da bi sektor unutrašnjih poslova bolje funkcionisao, neophodno je izvršiti redefinisanje u organizaciji policijskih agencija. Ovako organizovan bezbjednosni sistem u BiH kakav je trenutno ne može biti funkcionalan - istakao je Jovičić i dodao da u BiH postoji mnoštvo policijskih agencija, a da nije tačno utvrđeno šta je čija nadležnost, što izaziva dodatne probleme i što se pokazalo i praksi.

Opasnosti

- Porast organizovanog kriminala uzrokovan ekonomskom krizom i aktuelnim konfliktima - trgovina ljudima, krijumčarenje ljudi, trgovina narkoticima, pranje novca...

- Priliv migranata i tražilaca azila usljed ekonomske krize i aktuelnih konflikata koji bi mogao dovesti do nepostojanja adekvatnih azilantskih i migrantskih smještaja

- Terorizam i finansiranje terorističkih aktivnosti.

(Glas Srpske)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

gggg

07.08.2015 21:17

Dajte molim vas nepricajte gluposti dok nerjesite korupirano pravosudje tuzioce ništa se neće rješiti.Što policiskih agencija možete imati.Ko će se upustit da nešto otkrije i prijavi posle slučaja graničnog policajca Palalic Dalibora.Čovjek je otkrio milionski šverc cigareta iz BiH za Hrvatsku gdje je upetljano rukovodstvo granične policije.Dobio je prijetnje nakon tog.Slučaj prijavio unutrašnjoj kontroli granične policije koje je sakrila i opstruirala na čelu sa Tibom Mustaficem,RadomDostanicem, Milom Jurićem!!!Ljudi su počinili krivično djelo jer su sakrili podatke elemente i činjenice koje jasno ukazuju na postojanje krivičnog djela.Nažalost i tužilaštvo BiH je dobilo pismeni podnesak o ovom slučaju od strane sipe ,Milorad Barasin tada kao glavni državni tužilac tužilaštva BiH koji je predmet strpao u laticu gdje se i dan danas nalazi kako bi nastupila zastara slučaja i odgovorni se amnestirali od krivičnog gonjenja.Toliko o borbi protiv kriminala i korupcije.Za amnestiranje od krivične odgovornosti Vinko Dumančić je dodjelio zlatnu policisku značku Miloradu Barasinu u znak zahvalnosti.

ODGOVORITE
Name

Aleksa

08.08.2015 02:26

Sve ce to Mektic da sredi samo ceka novi auto od 100 000 KM!

ODGOVORITE
Name

MILICIONAR

08.08.2015 12:36

PA ŠTA TAJ JOVIČIĆ PRIČA, PA ON JE JEDAN OD NAJODGOVORNIJIH ZA OVAKVO STANJE U MUP-A RS, NJEGOV PRIVATNI FAKULTET JE IZBACIO NAJVIŠE NESTRUČNIH KADROVA KOJI NEMAJU OSNOVNA ZNANJA I ONI TREBAJU DA RADE NA SPREČAVANJU I OTKRIVANJU KRIMINALA, APSURD JE JOŠ VEĆI JER NI ON NIJE KVALIFIKOVAN DA BUDE PROF.DR. KAD SE ZNA KAKO JE DOŠAO DO TE DIPLOME, MUP, DA JE MISLIO DA IMA OZBILJNE KADROVE TREBAO JE NAJBOLJE MLADE POLICAJCE POSLATI U BEOGRAD NA ŠKOLOVANJE I UKINUTI SVE VISOKE POLICIJSKE ŠKOLE U RD, BILO BI ZNATNO JEFTINIJE, IMALI BI STRUČNE KADROVE, A NE RAZNORAZNE MENADŽERE PO POLICIJSKIM AGENCIJAMA I SPEC.TUŽILAŠTVU

ODGOVORITE
Name

Milicija ex

08.08.2015 17:09

Sve te silne strategije i akcione planove rade se po sistemu copy paste i niko ih i ne čita. Doduše, ne čita se niti piše ništa duže od tri, četiri prosto proširene rečenice, sve se ukalupilo u modul SMS poruka. Sve što je duže od toga izaziva nervozu i bijes, šef nema vremena ni živaca.

ODGOVORITE
Name

Magistra vitae

08.08.2015 17:18

Široka je lepeza policijsko bezbjednosnih agencija u BiH: Ministarstvo bezbjednosti/sigurnosti, OSA/OBA, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela i koje čega ostaloga, MUP RS sa pet CJB, Federalni MUP sa FUP i sa 10 kantonalnih MUP nad kojima nema operativne nadležnosti, SIPA, Državna granična služba, Služba za poslove sa strancima, Agencija za prevenciju korupcije, Agencija za forenziku, Agencija za školovanje kadrova, Agencija za podršku i logistiku...., ima li još koja..?? I svaka je za sebe, sve su samostalne i autonomne, sa ovlaštenjima i nadležnostima koje se preklapaju. Ministar bezbjednosti/sigurnosti može samo da ih fino zamoli ako mu šta treba, i to ako su na vezi i ako su dostupni i ako su dobre volje.

ODGOVORITE