Истражни тим ушао у Банку Српске!

Посебни истражни тим Агенције за банкарство Републике Српске почео је ванредну контролу пословања Банке Српске, сазнаје пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Република Српска 05.08.2015 | 21:25
Истражни тим ушао у Банку Српске!

Агенција за банкарство Републике Српске одлучила је након одређених сазнања о пословању да јуче хитно пошаље ванредну контролу у Банку Српске чији је већински власник Република Српска, потврдила су за ЦАПИТАЛ два независна, анонимна, извора.

Директорица Агенција за банкарство Славица Ињац се одлучила на овај непопуларан корак након низа притужби јавности да Агенција није на вријеме реаговала и предузела одговорајуће потезе који су могли спријечити ликвидацију Бобар банке.

Република Српска је половином 2013. године са 30 милиона конвертибилних марака (КМ) докапитализовала посрнулу Балкан инвестмент банку и на тај начин постала власник 99,95 одсто њених акција. Недуго затим банци је промењено име у Банка Српске.

Банка Српске има учешће око четири одсто удјела у банкарском сектору Републике Српске и значајан износ депозита државних институција и предузећа. Процјењује се да само Аутопутеви Републике Српске, ЈП Путеви РС, Електропривреда и Министарство финансија имају више од 70 милиона КМ депозита, а депозити физичких лица премашују 90 милиона КМ.

Банка Српске још увијек није објавила ревизорски извјештај за 2014. годину иако је то била обавезна да уради.

Из Агенције за банкарство Републике Српске на питање да ли је тачна информација да су упутили ванредну контролу у Банку Српске кратко су одговорили да „не коментаришу појединачне банке“.

„Агенција за банкарство РС нема овлаштења да објављује податке и информације о појединачним банкама до којих дође у поступку надзора као ни евентуалне мјере које подузима према банкама јер су исти у складу са Законом о Агенцији за банкарство РС, сматрају пословном тајном“, одговорено је из Агенције.

Управа државне банке пријети новинарима

Из Управе Банке Српске били су опширнији у одговору. Док им је банка у врло незавидној финансијској ситуацији Управа је нашла времена да себи узме за право да запријети новинарима кривичном пријавом ако се усуде писати о контроли.

„Обавјештавамо Вас да је служба информисања Банке Српске Бањалука анализом текстова које сте до сада објављивали о Банци Српске утврдила да у свим својим текстовима тенденциозно износите негативне информације о банци за које немате никакве аргументе, нити материјалне доказе, и чији је једини циљ нарушавање репутације Банке Српске.

У потпуности демантујемо све Ваше наводе, и ради објективности информисања Вас позивамо да за све оно што објављујете у својим текстовима о Банци Српске Бањалука приложите материјалне доказе, или да од свих институција које наводите у својим текстовима тражите потврду онога сто пишете.

Овим одговором Вас информишемо да ће овај пут Банка Српске ад Бањалука поднијети кривичну пријаву против Вас уколико објавите било коју нетачну информацију која ће кроз урушавање репутације Банке Српске ад Бањалука нанијети материјалну штету у њеном пословању“, наводи се у писаном одговору из Банке Српске.

Управа Банке Српске кривњу за тешку финансијску ситуацију у банци и ванредну контролу коју је послала Агенција, на овај начин пребацује на новинаре који о томе обавјештавају јавност, па чак и пријетећи кривичним пријавама, иако се против новинара може покренути само прекршајни поступак.

Банка Српске је седма од девет банака у Републици Српској по нето активи. Према последњем кварталном извјештају Агенције за банкарство РС Банка Српске има активу од 246 милиона КМ, капитал од 25,7 милиона и 237 запослених. Број запослених у односу на активу и капитал је знатно већи у односу на друге банке. На примјер, Комерцијална банка Бањалука има капитал од 64 милиона а само 146 запослених, или Сбербанка која има 366 запослених а капитал од 113 милиона и активу од 787 милиона КМ, док Павловић банка која има капитал од 35 милиона а број запослених је 220.

Шта је са докапитализацијом?

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је 23. јуна ове године да су у завршној фази преговори о приватизацији Банке Српске са једном финансијском организацијом са запада, али није навео њено име. Планирана је продаја 74 одсто акција Банке Српске, док би нешто више од 25 одсто РС задржала у свом власништву.

Потенцијални купац, како је рекао Додик, платио би за државни удео 17 милиона евра, а у докапитализацију једине комерцијалне банке у власништву РС спреман је да уложи 300 милиона евра.

„РС би на тај начин могла да има најстабилнији финансијски систем у БиХ и бити ослобођена од реформских очекивања међународних финансијских институција“, рекао је Додик.

Додик је рекао да је РС у Банку Српске директно уложила 35 милиона КМ.

„Тај новац биће враћен, јер ћемо за 74 одсто капитала добити 17 милиона евра, а остаћемо и власници 25 одсто акција. Тиме би Српска могла утицати на одлуке у банци и можда да касније договара продају свог дела„, нагласио је он.

Додик је истакао да Банка Српске има све више проблема са ликвидношћу и да јој је у овом тренутку потребно око 150 милиона евра да би потпуно била ликвидна и сервисирала своје дугове, а да РС нема довољно новца да ојача њен капитал.

(Цапитал)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Брод

05.08.2015 19:45

Све чисто као у Бобар банци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хрцак

05.08.2015 19:50

Радмановиц Дејане букагије те цекају и твоја два генија неце те ни Цава спастити њих це цупати Милорад и Тегелтија а тебе цека Фоца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

05.08.2015 20:05

Јел´то неки род са Небојсом? Ако јесте, пукли су ко диња...

Name

Ја

05.08.2015 20:00

По паре, којих немам да они немају бобе у каси! Довољно је само погледати ко има депозите ту код њих!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОПЕТ ПРОПАСТ

05.08.2015 20:19

ЈЕЛ И ТАМО ПРОПАСТ. ИМА ЛИ ИГДЈЕ ДА НИЈЕ ПРОПАСТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дојава

05.08.2015 20:21

Паметноме довољно, ко подигне паре у идуцих 15 дана неце се једно јутро само пробудити го ко радикал :) А ко вјерује у ову прицу око 300 милиона еура мозе оцекивати да це му банка дати јос једну марку на сваку марку коју сада дрзи код њих :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

сИМЕ

05.08.2015 20:41

А сто цекасте до сад?????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

05.08.2015 21:26

Знаци да се народ Српске мозе поздравити са 70 милиона из јавних предузеца и оних 30 које је влада дала за докапитализацију,укупно 100 000 000.МАСАЛА УМРО БАБО.Краду Тегелтијине курсадзије за златну медаљу

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОКО

05.08.2015 21:40

ПОПУСИО ЗУБАЦ,,СЛЕДЕЦИ ЈЕ НА РЕДУ ДА ПОПУСИ РОНХИЛ,,ПАДА,,ПАДА,,А СТА ПАДА??????????

Name

Бањалучанин

05.08.2015 22:20

СОКО,пада организовани криминал. Након тога ће бити објављено ко је наручио убиство Милана Вукелића. Тај иде на доживотну робију.

Name

Икона

05.08.2015 21:47

Ма ускоро ће вам СИПА ући у траг! Само да именију директора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

врлет

05.08.2015 22:03

Аха..па да повјерујемо..освједоцене лопузе и крадљивци као сто је Инцева саљу екипу да сакрију трагове крадје и пљацке. Ниста друго!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нинџа

05.08.2015 23:23

Најјаче је ово Из два анонимна извора Зна ли тај један од два анонимна извора да ће навратити и код њега у банку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није на продају

06.08.2015 05:07

Ја невјерујем у контролоре из Српске.Вјероватно и њих је Миле купио.Извјестај ,нема неправилност,или са резервом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

06.08.2015 05:50

Ово је само фарса и заташкавање трагова.Права истрага следи од стране Сипе већ у октобру!А онда ће прва пропјевати Ана М.!

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

06.08.2015 07:22

И позиција и опозиција су ту прале паре

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДрАган

06.08.2015 09:07

Читам поједине коментаре и не могу да схватим људе који живе у Републици Српској а радују се пропасти државне банке. Па људи не вочим ни ја Милорада али та банка је сада државна и биће то када више и не буде Милорада! Треба похапсити багру која нас краде и ставити на руководећа мјеста способне и школоване људе а не страначке војнике!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да се зна

06.08.2015 10:40

Нису чиста посла. И добро бити неће. Пркрива се много тога. Ено и у Хрватској Уставни суд укида пресуде за корупцију И.Санадера. Једну по једну...

ОДГОВОРИТЕ