Андроид телефони могу бити хаковани обичном поруком?

Мобилни телефони који користе оперативни систем Андроид могу бити инфицирани вирусом преко слике послате уз текстуалну поруку, наводи се у данас објављеном истраживању.

Информационе технологије 28.07.2015 | 13:00
Андроид телефони могу бити хаковани обичном поруком?

Ово је највероватније највећа мана смартфона до сада откривена!

Јер, процењује се да се ризику излаже око 950 милиона телефона широм света, односно може утицати на 95 процената оних који користе Андроид.


Проблем лежи у начину на који мобилни телефони са овим оперативним системом анализирају долазеће текстуалне поруке.

Пре него што и отворите поруку телефон аутоматски обради приспели медијски фајл – укључујући слику, аудио или видео-снимак.

То значи да фајл са малвером може да почне да инфицира телефон чим прими поруку, наводи Зимперијум (Зимпериум), компанија за сајбер безбедност која се специјализовала у области мобилних телефона.

Ако се некоме ово чини познато, наводи се даље у тексту, то је зато што ова мана подсећа на недавно хаковање „Еплових“ текстуалних порука.

Но, у њиховом случају, текстуална порука са одређеним карактерима је могла само да „замрзне“ ајфон или га натера да се рестартује.

Андроидов дефект је много гори, јер хакер може да преузме потпуну контролу над телефоном: да обрише све, приступи апликацијама или тајно укључи камеру.

У изјави за Си-Ен-Ен мани (ЦННМонеy), „Гугл“ је истакао да је свестан проблема. Такође, људи из америчког технолошког гиганта уверавају да Андроид има много начина да хакерима ограничи приступ апликацијама и функцијама телефона.

Међутим, хакери су и раније налазили начине да „прескоче“ ове лимитације, наводи Си-Ен-Ен.

Проблем се може јавити код било којег телефона који користи Андроид софтвер, а произведен је у последњих пет година, тврди Зимперијум.

То обухвата уређаје које покрећу "Фроyо", "Гингербреад", "Хонеyцомб", "Ице Цреам Сандwицх", "Јеллy Беан", "КитКат" и "Лоллипоп" верзије (које је „Гугл“, иначе, назвао према слаткишима).

Иста компанија наводи да је упозорила „Гугл“ на постојање проблема још 9. априла, чак и обезбедила „лек“.

Но, како се тврди, „Гугл“ је већ наредног дана одговорио да ће „закрпа“ бити подељена са корисницима у блиској будућности.

У оваквим ситуацијама, компанијама се даје рок од 90 дана да реше проблем. То је правило којег се чак и „Гугл“ држао.

Али, прошло је 109 дана, а решење није понуђено. То је разлог због којег је Зимперијум сада изашао у јавност са овим проблемом.

РТС

Коментари / 0

Оставите коментар