Немају воду, струју, али живе у рају

Острво Санта Круз дел Ислоте налази се на Карибима, површински је мање од једног квадратног километра, а на њему живи 1.200 људи. Прилично је гужва на том острвцету, а локалци кажу да је тамо рај.

Занимљивости 25.07.2015 | 09:57
Немају воду, струју, али живе у рају

Поређења ради, ово острво је четири пута гушће насељено него Менхетн, рецимо.

Открила га је пре 150 година група рибара, а острвце је смештено на архипелагу Сан Бернардо. Е, сад, јесте да је мало гужвањац на овом острву због броја становника, али има једну невероватну предност - на острву Санта Круз уопште нема комараца и то је оно што је прво одушевило рибаре пре 150 година.

На острву живи 1.200 становника у 90 кућа, имају две радње, ресторан и школу. Међутим, простор је толико тесан да се грађевин мало протежу и преко воде. Интересантно је и да су све грађевине на овом острву приземне.

Иако многи становници острво описују као рај, постоји и једна не баш тако лепа страна – на Санта Круз дел Ислоту нема лекара, а не постоји ни гробље, већ мртве сахрањују на оближњем острву. Такође, на овом карипском острву нема текуће воде, већ им морнарица доставља одређене количине сваке три недеље, а постоји само један генератор за струју који ради пет сати дневно.

Једина услуга коју им обезбеђује држава је један чувар за школу, коју похађа 80 малишана, а све то јер закон налаже да свака школа мора да има чувара.

С обзиром на то колико је велико, односно мало острво, не изненађује што највећи број становништва ради изван Санта Круза. Неки од њих, пак, изнајмљују своје чамце туристима како би разгледали острво, воде их на пецање или роњење.

Међутим, локалци кажу да ипак уживају и да не морају да брину о лоповима, а кажу да се често друже тако што се окупљају по кућама и гледају ТВ сапунице. Овакав живот је прилично у супротности са криминалом и насиљем осталим деловима Колумбије.

"Живот овде је миран и диван," каже Јувенал Хулио, један од острвљана.

"Овде нема насиља, не треба нам полиција, добро се међусобно познајемо и лепо се дружимо. Ово је диван живот," каже тамошњи инструктор роњења.

Извор: Мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар