Nemaju vodu, struju, ali žive u raju

Ostrvo Santa Kruz del Islote nalazi se na Karibima, površinski je manje od jednog kvadratnog kilometra, a na njemu živi 1.200 ljudi. Prilično je gužva na tom ostrvcetu, a lokalci kažu da je tamo raj.

Zanimljivosti 25.07.2015 | 09:57
Nemaju vodu, struju, ali žive u raju

Poređenja radi, ovo ostrvo je četiri puta gušće naseljeno nego Menhetn, recimo.

Otkrila ga je pre 150 godina grupa ribara, a ostrvce je smešteno na arhipelagu San Bernardo. E, sad, jeste da je malo gužvanjac na ovom ostrvu zbog broja stanovnika, ali ima jednu neverovatnu prednost - na ostrvu Santa Kruz uopšte nema komaraca i to je ono što je prvo oduševilo ribare pre 150 godina.

Na ostrvu živi 1.200 stanovnika u 90 kuća, imaju dve radnje, restoran i školu. Međutim, prostor je toliko tesan da se građevin malo protežu i preko vode. Interesantno je i da su sve građevine na ovom ostrvu prizemne.

Iako mnogi stanovnici ostrvo opisuju kao raj, postoji i jedna ne baš tako lepa strana – na Santa Kruz del Islotu nema lekara, a ne postoji ni groblje, već mrtve sahranjuju na obližnjem ostrvu. Takođe, na ovom karipskom ostrvu nema tekuće vode, već im mornarica dostavlja određene količine svake tri nedelje, a postoji samo jedan generator za struju koji radi pet sati dnevno.

Jedina usluga koju im obezbeđuje država je jedan čuvar za školu, koju pohađa 80 mališana, a sve to jer zakon nalaže da svaka škola mora da ima čuvara.

S obzirom na to koliko je veliko, odnosno malo ostrvo, ne iznenađuje što najveći broj stanovništva radi izvan Santa Kruza. Neki od njih, pak, iznajmljuju svoje čamce turistima kako bi razgledali ostrvo, vode ih na pecanje ili ronjenje.

Međutim, lokalci kažu da ipak uživaju i da ne moraju da brinu o lopovima, a kažu da se često druže tako što se okupljaju po kućama i gledaju TV sapunice. Ovakav život je prilično u suprotnosti sa kriminalom i nasiljem ostalim delovima Kolumbije.

"Život ovde je miran i divan," kaže Juvenal Hulio, jedan od ostrvljana.

"Ovde nema nasilja, ne treba nam policija, dobro se međusobno poznajemo i lepo se družimo. Ovo je divan život," kaže tamošnji instruktor ronjenja.

Izvor: Mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar