Избјегните болест на одмору

Сваки 30. човек се разболи чим престане да ради и покуша да се опусти, било да је реч о викенду или годишњем одмору, установили су холандски истраживачи

Здравље 20.07.2015 | 10:00
Избјегните болест на одмору

Сваки 30. човек се разболи чим престане да ради и покуша да се опусти, било да је реч о викенду или годишњем одмору, установили су холандски истраживачи. Феномен је добио и име - болест на одмору.

Главни разлог изненадних главобоља, прехлада, укочености врата, болова у мишићима је стрес. Недеље пре одмора су обично напете, ниво кортизола и адреналина непрестано расте, па оног тренутка кад се опустимо, наш имуни систем слаби и тако бива подложан инфекцијама. Међу ризичне групе спадају перфекционисти и људи на високим функцијама и одговорним позицијама. Ако већ не можете да нађете мање стресан посао, пробајте да минимизирате стрес пре одмора. Психолози саветују да се сваки пут кад прецртате ставку на списку обавеза, одморите. У релаксирању помаже и дубоко дисање.

Други разлог лежи у чињеници да не можемо да се искључимо, односно настављамо да радимо и проверавамо мејлове током слободних дана. Студије потврђују да претерана употреба телефона проузрокује инсомнију и висок крвни притисак, а у случајевима зависности и анксиозност. Зато ограничите употребу телефона на највише пола сата дневно. Опасно је и држање рестриктивних дијета непосредно пре одмора јер тиме слабимо имуни систем. Ако нисте на време почели са скидањем килограма, стручњаци саветују да сачекате док се не вратите са летовања.

Новости

Коментари / 0

Оставите коментар