Izbjegnite bolest na odmoru

Svaki 30. čovek se razboli čim prestane da radi i pokuša da se opusti, bilo da je reč o vikendu ili godišnjem odmoru, ustanovili su holandski istraživači

Zdravlje 20.07.2015 | 10:00
Izbjegnite bolest na odmoru

Svaki 30. čovek se razboli čim prestane da radi i pokuša da se opusti, bilo da je reč o vikendu ili godišnjem odmoru, ustanovili su holandski istraživači. Fenomen je dobio i ime - bolest na odmoru.

Glavni razlog iznenadnih glavobolja, prehlada, ukočenosti vrata, bolova u mišićima je stres. Nedelje pre odmora su obično napete, nivo kortizola i adrenalina neprestano raste, pa onog trenutka kad se opustimo, naš imuni sistem slabi i tako biva podložan infekcijama. Među rizične grupe spadaju perfekcionisti i ljudi na visokim funkcijama i odgovornim pozicijama. Ako već ne možete da nađete manje stresan posao, probajte da minimizirate stres pre odmora. Psiholozi savetuju da se svaki put kad precrtate stavku na spisku obaveza, odmorite. U relaksiranju pomaže i duboko disanje.

Drugi razlog leži u činjenici da ne možemo da se isključimo, odnosno nastavljamo da radimo i proveravamo mejlove tokom slobodnih dana. Studije potvrđuju da preterana upotreba telefona prouzrokuje insomniju i visok krvni pritisak, a u slučajevima zavisnosti i anksioznost. Zato ograničite upotrebu telefona na najviše pola sata dnevno. Opasno je i držanje restriktivnih dijeta neposredno pre odmora jer time slabimo imuni sistem. Ako niste na vreme počeli sa skidanjem kilograma, stručnjaci savetuju da sačekate dok se ne vratite sa letovanja.

Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar