Мурињова порука Јунајтеду и Ситију: Само ви трошите...

...ја сам заменио голмана и нападача и опет ћу бити бољи! Тренер Челсија причао и о Полу Погби, Џону Стоунсу, али и Терију, Ивановићу...

Фудбал 19.07.2015 | 22:40
Мурињова порука Јунајтеду и Ситију: Само ви трошите...

Дуго је ћутао, али кад се Жозе Мурињо огласи онда се све тресе. Макар говорио из Аустралије. Из Мелбурна, где се Плавци спремају за наредну сезону, тренер Челсија је између редова критиковао мегаломанску политику његових главних ривала за титулу у Премијер лиги (Манчестер Ситија и Манчестер јунајтеда) и мада и његог газда, Роман Амбрамович, може да купи практично кога хоће, истакао да му овог лета неће расипати новац.

Чак ни за играча кога је хтео још у претходном прелазном року, Пола Погбу из Јувентуса.
„Мислим да су сви клубови Европе заинтересовани за Погбу, међутим, неке ствари можете да урадите, неке не. На пример, ја волим Ајфелов торањ, али не могу да приуштим себи да га имам у дворишту. Не могу чак да имам ни копију Ајфелове куле из Лас Вегаса. Чини нам се да Челси има начин да унапреди игру без помоћи са стране“, поручио је Мурињо.

Првак Енглеске је за сад довео Асмира Беговића из Стоука (12.000.000 евра) и Бразилца Нејтана из Атлетико Паранесеа (4.5000.000), док је на позајмицу стигао Радамел Фалкао. Наредна мета је Џон Стоунс, 21-годишњи штопер Евертона кога Мурињо види као залог за будућност. Најпре је понудио Карамелама 29.000.000 евра, па је одбијен, а затим је подигао понуду на 37.000.000 евра.
„Послали смо понуду Евертону и све што радимо чинимо у периоду предвиђеном за трансфере. То значи да до 1. септембра било код од наших играча може да добије понуду, али и да ми имао право да пошаљено понуду на адресу другог клуба. Све док са Гудисона понављају „ову понуду не прихватамо, ми можемо да је побољшамо. За једну фунту, за десет фунти... Све док једног дана Роберто Мартинез или председник Евертона на кажу „Стоунс није на продају“ имамо право да подижемо понуде“.

Мурињо је пре две године почео други мандат на клупи Челсија, минулог лета одлучио да не продужи сарадњу са Френком Лампардом и мада се у почетку та информација ником није допала менаџер Плаваца сад ликује над потезом који је повукао.
„Пре пет или десет година сваки навијач Челсија би рекао: „не могу да замислим да освојмо титулу без Френка Лампарда“. А онда смо то урадили без најбољег играча, или једног од најбољих, којег смо имали у последњој деценији. Нико није незамењив. Тачно, тешко је заменити такву величину, али могуће је временом, добрим радом, динамиком и опцијама пронаћи решење. Дакле, били смо шампиони без Лампарда, били смо шампиони упрскос чињеници да је Петер Чех бранио само шест од 38 првенствених утакмица и зато, једног дана кад Тери заврши каријеру, а надам се да то неће бити наредне сезоне, желимо да створимо ситуацију у којој је могуће заменити га“.

Мурињо не крије да покушава да одбрамбеној линији убризга свежу крв.
„Тренутно имамо тројицу штопера, од тога су двојица старија од 30 година (Џон Тери и Гери Кејхил). Желиели бисмо да имамо двојицу млађих од 25, како бисмо били сигурни за наредних десет гоидина, међутим, нисмо очајни, не морамо под хитно сад да их доведемо, јер имамо Терија, Кејхила и Зуму, али и Банета Ивановића који може да покрије позицију централног дефанзивца“.

Док је он укупно потрошио мање од 20.000.000 евра, остали на све начине покушавају да ојачају тимове не би ли били што конкурентнији у трци за шампионским пехаром, па је тако Манчестер јунајтед довео Бастијана Швајнштајгера, Мемфиса Депаја, Моргана Шнајдерлина и Матеа Дармијана (укупно 99.000.000 евра), а Манчестер Сити Рахима Стерлинга, Фабијана Делфа и Патрика Робертса (89.000.000 евра).
„Из године у годину тржиште је све више предувано цифрама које се плаћају за обештећења. Овог лета сви причамо: погледајте колико је плаћен Стерлинг (68.000.000 евра), а следећег ће бити још горе. Неко ће наредног лета да плати 75.000.000 евра. У фудбалу једне сезоне имате финансијски фер плеј, а наредне имате оне који дриблају финансијски фер плеј. Да се разумемо, нисам против куповине, разумем и прихватам да се остали појачавају. Наравно, више бих волео кад би они куповали лоше или кад не би куповали уопште, али како на то не могу да утичем, онда ме то и не узнемирава. Заправо, ја сам срећан што сам у прилици да се борим са поменутим изазовом. Зато сам и рекао играчима да смо ми и даље исти тим, а други нису. Други троше, купују да би било бољи од нас, а ми остајемо исти, само заменимо голмана за голмана и нападача за нападача и то је то“, апострофирао је Мурињо одласке Петера Чеха и Дидијеа Дрогба и чињеницу да је на њихова места довео Беговића и Фалкаа.

На крају, Мурињо је поновио да види себе у на Стамфорд бриџу и наредних година. Актуелни уговор му истиче на лето 2017, али нема сумње да ће га продужити.
„Први пут у каријери гледам на фудбал другачије, желим што дуже да останем у клубу. Раније сам имао на уму да идем у различите државе, да се окушам у различитим лигама, а сад сам фокусиран на Челси, хоћу да останем и пре или касније ћу потписати нови уговор са клубом. Могу ли да будем бољи тренер него лане? Могу ли играчи да буду појединачно бољи? Могу ли млади да играју квалитетније? Могу ли и старији попут Терија и Ивановића више него минуле сезоне...? Видите, оданост је важна ставка у животу, а фудбал је живот. Зато, не могу тек тако да избацим из клуба него ко је дао целог себе за Челси прошле сезоне. И за фудбалере је важно да осете како сам им привржен“, рекао је Жозе Мурињо.

Коментари / 0

Оставите коментар