Murinjova poruka Junajtedu i Sitiju: Samo vi trošite...

...ja sam zamenio golmana i napadača i opet ću biti bolji! Trener Čelsija pričao i o Polu Pogbi, Džonu Stounsu, ali i Teriju, Ivanoviću...

Fudbal 19.07.2015 | 22:40
Murinjova poruka Junajtedu i Sitiju: Samo vi trošite...

Dugo je ćutao, ali kad se Žoze Murinjo oglasi onda se sve trese. Makar govorio iz Australije. Iz Melburna, gde se Plavci spremaju za narednu sezonu, trener Čelsija je između redova kritikovao megalomansku politiku njegovih glavnih rivala za titulu u Premijer ligi (Mančester Sitija i Mančester junajteda) i mada i njegog gazda, Roman Ambramovič, može da kupi praktično koga hoće, istakao da mu ovog leta neće rasipati novac.

Čak ni za igrača koga je hteo još u prethodnom prelaznom roku, Pola Pogbu iz Juventusa.
„Mislim da su svi klubovi Evrope zainteresovani za Pogbu, međutim, neke stvari možete da uradite, neke ne. Na primer, ja volim Ajfelov toranj, ali ne mogu da priuštim sebi da ga imam u dvorištu. Ne mogu čak da imam ni kopiju Ajfelove kule iz Las Vegasa. Čini nam se da Čelsi ima način da unapredi igru bez pomoći sa strane“, poručio je Murinjo.

Prvak Engleske je za sad doveo Asmira Begovića iz Stouka (12.000.000 evra) i Brazilca Nejtana iz Atletiko Paranesea (4.5000.000), dok je na pozajmicu stigao Radamel Falkao. Naredna meta je Džon Stouns, 21-godišnji štoper Evertona koga Murinjo vidi kao zalog za budućnost. Najpre je ponudio Karamelama 29.000.000 evra, pa je odbijen, a zatim je podigao ponudu na 37.000.000 evra.
„Poslali smo ponudu Evertonu i sve što radimo činimo u periodu predviđenom za transfere. To znači da do 1. septembra bilo kod od naših igrača može da dobije ponudu, ali i da mi imao pravo da pošaljeno ponudu na adresu drugog kluba. Sve dok sa Gudisona ponavljaju „ovu ponudu ne prihvatamo, mi možemo da je poboljšamo. Za jednu funtu, za deset funti... Sve dok jednog dana Roberto Martinez ili predsednik Evertona na kažu „Stouns nije na prodaju“ imamo pravo da podižemo ponude“.

Murinjo je pre dve godine počeo drugi mandat na klupi Čelsija, minulog leta odlučio da ne produži saradnju sa Frenkom Lampardom i mada se u početku ta informacija nikom nije dopala menadžer Plavaca sad likuje nad potezom koji je povukao.
„Pre pet ili deset godina svaki navijač Čelsija bi rekao: „ne mogu da zamislim da osvojmo titulu bez Frenka Lamparda“. A onda smo to uradili bez najboljeg igrača, ili jednog od najboljih, kojeg smo imali u poslednjoj deceniji. Niko nije nezamenjiv. Tačno, teško je zameniti takvu veličinu, ali moguće je vremenom, dobrim radom, dinamikom i opcijama pronaći rešenje. Dakle, bili smo šampioni bez Lamparda, bili smo šampioni uprskos činjenici da je Peter Čeh branio samo šest od 38 prvenstvenih utakmica i zato, jednog dana kad Teri završi karijeru, a nadam se da to neće biti naredne sezone, želimo da stvorimo situaciju u kojoj je moguće zameniti ga“.

Murinjo ne krije da pokušava da odbrambenoj liniji ubrizga svežu krv.
„Trenutno imamo trojicu štopera, od toga su dvojica starija od 30 godina (Džon Teri i Geri Kejhil). Želieli bismo da imamo dvojicu mlađih od 25, kako bismo bili sigurni za narednih deset goidina, međutim, nismo očajni, ne moramo pod hitno sad da ih dovedemo, jer imamo Terija, Kejhila i Zumu, ali i Baneta Ivanovića koji može da pokrije poziciju centralnog defanzivca“.

Dok je on ukupno potrošio manje od 20.000.000 evra, ostali na sve načine pokušavaju da ojačaju timove ne bi li bili što konkurentniji u trci za šampionskim peharom, pa je tako Mančester junajted doveo Bastijana Švajnštajgera, Memfisa Depaja, Morgana Šnajderlina i Matea Darmijana (ukupno 99.000.000 evra), a Mančester Siti Rahima Sterlinga, Fabijana Delfa i Patrika Robertsa (89.000.000 evra).
„Iz godine u godinu tržište je sve više preduvano ciframa koje se plaćaju za obeštećenja. Ovog leta svi pričamo: pogledajte koliko je plaćen Sterling (68.000.000 evra), a sledećeg će biti još gore. Neko će narednog leta da plati 75.000.000 evra. U fudbalu jedne sezone imate finansijski fer plej, a naredne imate one koji driblaju finansijski fer plej. Da se razumemo, nisam protiv kupovine, razumem i prihvatam da se ostali pojačavaju. Naravno, više bih voleo kad bi oni kupovali loše ili kad ne bi kupovali uopšte, ali kako na to ne mogu da utičem, onda me to i ne uznemirava. Zapravo, ja sam srećan što sam u prilici da se borim sa pomenutim izazovom. Zato sam i rekao igračima da smo mi i dalje isti tim, a drugi nisu. Drugi troše, kupuju da bi bilo bolji od nas, a mi ostajemo isti, samo zamenimo golmana za golmana i napadača za napadača i to je to“, apostrofirao je Murinjo odlaske Petera Čeha i Didijea Drogba i činjenicu da je na njihova mesta doveo Begovića i Falkaa.

Na kraju, Murinjo je ponovio da vidi sebe u na Stamford bridžu i narednih godina. Aktuelni ugovor mu ističe na leto 2017, ali nema sumnje da će ga produžiti.
„Prvi put u karijeri gledam na fudbal drugačije, želim što duže da ostanem u klubu. Ranije sam imao na umu da idem u različite države, da se okušam u različitim ligama, a sad sam fokusiran na Čelsi, hoću da ostanem i pre ili kasnije ću potpisati novi ugovor sa klubom. Mogu li da budem bolji trener nego lane? Mogu li igrači da budu pojedinačno bolji? Mogu li mladi da igraju kvalitetnije? Mogu li i stariji poput Terija i Ivanovića više nego minule sezone...? Vidite, odanost je važna stavka u životu, a fudbal je život. Zato, ne mogu tek tako da izbacim iz kluba nego ko je dao celog sebe za Čelsi prošle sezone. I za fudbalere je važno da osete kako sam im privržen“, rekao je Žoze Murinjo.

Komentari / 0

Ostavite komentar