Заједницо, угрозила си здравље фудбалера у Србији!

Несхватљива одлука да се не одложи почетак Суперлиге због екестремних температура и свих упозорења РХМЗ и доктора.

Фудбал 20.07.2015 | 11:00
Заједницо, угрозила си здравље фудбалера у Србији!

Одлука Фудбалског савеза Србије и Заједнице Суперлигаша да се почетак сезоне 2015/2016 помери и стартује средином јула доживела је потпуни промашај већ у првом колу!

Челници Заједнице замислили да се утакмице елитног такмичења усред лета, због објективног ризика од високих температура и екстремних временских услова, играју у вечерњим терминима.
Такав пропис подразумевао је да на свим стадионима суперлигаша постоје услови за ноћне термине, односно да фудбалски објекти буду покривени рефлекторима, а они који не испуне задате услове да пронађу алтернативна решења.

Али, видевши да многи неће испунити нове прописе, Заједница је одлучила је да дозволи клубовима који још немају рефлекторе (неки немају ни стадион) да почну сезону, а да осветљење поставе до пролећног дела сезоне.
Каква грешка!

Већ у првом колу фудбалери су се суочили са тропским врућинама и температурама које су врло опасне по здравље играче.

Републички хидрометеоролошки завод Србије у саопштењу од петка истакао је да ће у суботу и недељу бити веома топло те да ће највиша дневна температура у већини места бити у интервалу од 37 до 39 степени.

РХМЗ је у упозорио да је на територији Србије у петак на снази био наранџасти метео-аларм са температурама од 34 до 37 степени Целзијусових, а да ће се за викенд упалити ЦРВЕНО светло!

Наранџастим метео-алармом означава се опасно време, а црвеним ИЗУЗЕТНО опасно време. ВРЕМЕНСКЕ ПОЈАВЕ ТАКВОГ ИНТЕНЗИТЕТА МОГУ ПРОУЗРОКОВАТИ МАТЕРИЈАЛНУ ШТЕТУ И БИТИ ОПАСНЕ ПО ЉУДЕ И ЖИВОТИЊЕ.

Лекари су упозорили да у таквим условима треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова.

А, ми смо решили да играмо фудбал...

За кога и због чега?

На сва ова упозорења Заједница Суперлиге није реаговала.

Зелено светло за старт такмичења се упалило у петак, када је Партизан, додуше, у вечерњем термину угостио Металац (4:0). У суботу, баш када је на снази био црвени метео-аларм, тачно у 17 сати на терене су изашли фудбалери Рада и Вождовца, односно Спартака и Радника из Сурдулице.

Нешто касније, барем не по највећем сунцу, играће Јагодина - Младост и Нови Пазар - Јавор. За недељу су најављена још два меча ОФК Београд - Црвена Звезда (17 сати) и Војводина - Чукарички (19 сати). Мишљење поводом одлуке да се по врућини игра фудбал изнео је и тренер Звезде Миодраг Божовић.

Резултати ових утакмица су најмање важни, само да сви преживе.

СРАМОТА!

Коментари / 0

Оставите коментар