Zajednico, ugrozila si zdravlje fudbalera u Srbiji!

Neshvatljiva odluka da se ne odloži početak Superlige zbog ekestremnih temperatura i svih upozorenja RHMZ i doktora.

Fudbal 20.07.2015 | 11:00
Zajednico, ugrozila si zdravlje fudbalera u Srbiji!

Odluka Fudbalskog saveza Srbije i Zajednice Superligaša da se početak sezone 2015/2016 pomeri i startuje sredinom jula doživela je potpuni promašaj već u prvom kolu!

Čelnici Zajednice zamislili da se utakmice elitnog takmičenja usred leta, zbog objektivnog rizika od visokih temperatura i ekstremnih vremenskih uslova, igraju u večernjim terminima.
Takav propis podrazumevao je da na svim stadionima superligaša postoje uslovi za noćne termine, odnosno da fudbalski objekti budu pokriveni reflektorima, a oni koji ne ispune zadate uslove da pronađu alternativna rešenja.

Ali, videvši da mnogi neće ispuniti nove propise, Zajednica je odlučila je da dozvoli klubovima koji još nemaju reflektore (neki nemaju ni stadion) da počnu sezonu, a da osvetljenje postave do prolećnog dela sezone.
Kakva greška!

Već u prvom kolu fudbaleri su se suočili sa tropskim vrućinama i temperaturama koje su vrlo opasne po zdravlje igrače.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije u saopštenju od petka istakao je da će u subotu i nedelju biti veoma toplo te da će najviša dnevna temperatura u većini mesta biti u intervalu od 37 do 39 stepeni.

RHMZ je u upozorio da je na teritoriji Srbije u petak na snazi bio narandžasti meteo-alarm sa temperaturama od 34 do 37 stepeni Celzijusovih, a da će se za vikend upaliti CRVENO svetlo!

Narandžastim meteo-alarmom označava se opasno vreme, a crvenim IZUZETNO opasno vreme. VREMENSKE POJAVE TAKVOG INTENZITETA MOGU PROUZROKOVATI MATERIJALNU ŠTETU I BITI OPASNE PO LJUDE I ŽIVOTINJE.

Lekari su upozorili da u takvim uslovima treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova.

A, mi smo rešili da igramo fudbal...

Za koga i zbog čega?

Na sva ova upozorenja Zajednica Superlige nije reagovala.

Zeleno svetlo za start takmičenja se upalilo u petak, kada je Partizan, doduše, u večernjem terminu ugostio Metalac (4:0). U subotu, baš kada je na snazi bio crveni meteo-alarm, tačno u 17 sati na terene su izašli fudbaleri Rada i Voždovca, odnosno Spartaka i Radnika iz Surdulice.

Nešto kasnije, barem ne po najvećem suncu, igraće Jagodina - Mladost i Novi Pazar - Javor. Za nedelju su najavljena još dva meča OFK Beograd - Crvena Zvezda (17 sati) i Vojvodina - Čukarički (19 sati). Mišljenje povodom odluke da se po vrućini igra fudbal izneo je i trener Zvezde Miodrag Božović.

Rezultati ovih utakmica su najmanje važni, samo da svi prežive.

SRAMOTA!

Komentari / 0

Ostavite komentar