Србија и Македонија на удару емиграната

Највећи притисак емигрантске кризе у Европи трпе Србија и Македонија што је последица пропале емигрантске политике Европске уније, а хиљаде избеглих са Блиског истока и Северне Африке суочава се са патњама и злоупотребама на путу преко Балкана према ЕУ и њихова људска права грубо су нарушена, оцењено је у извештају "Амнести интернешенела“ (АИ).

Регион 07.07.2015 | 09:12
Србија и Македонија на удару емиграната

Хиљаде избеглица, азиланата и миграната, укључујући децу, путује опасном рутом преко Балкана где трпе насиље, злостављања и изнуде од власти и криминалних банди, срамотно напуштени од азилантског система ЕУ, због чега остају у Македонији и Србији у клопци без заштите, наведено је у најновијем извештају АИ.

Прекршаји против емиграната и избеглица у Македонији, Србији и Мађарској доприносе све већем броју угрожених људи остављених на цедилу у правном вакууму широм Балкана, а Србија и Македонија постале су "сливник“ за поплаву избеглица и миграната које у ЕУ изгледа нико неће да прими, стоји у извештају АИ.

Ситуација је погоршана гурањем назад или депортацијом на свакој граници, ускраћивањем приступа азилу и путовањем ка ЕУ рутом која није безбедна и легална.

Извештај је заснован на подацима које су прикупиле четири истраживачке мисије у Србији, Мађарској, Грчкој и Македонији од јула 2014. до марта ове године и на основу 100 разговора са емигрантима.

Број приведених због илегалног преласка границе између Србије и Мађарске повећан је 2.500 одсто у односу на 2010. годину (са 2.370 на 60.602) а траса коју избеглице највише користе води морем из Турске у Грчку, а затим даље кроз Македонију и Србију до Мађарске.

АИ наводи да су емигранти изложени насиљу на свом путу, као и да морају да подмићују царинике и полицију, од које добијају уцене и батине.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Серафим

07.07.2015 07:25

Владари света из сенке овакве догадјаје помазу, резирају а онда се у медијама појављују као спасиоци и заститници..Они несто велико спремају на Балкану, мозда слицно ономе у Првом светском рату, кад смо сви заједно изгинули или увлаце Европу у сукобе. Погледајте ово са Грцком; одмах долар расте а еуро пада, то су игре моцника који зеле да мењају овај свет а народ по целом свету гладује и бези са главом у недодјију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Француз

07.07.2015 08:00

Пола це њих и остат код нас ! Видио сам да се вец лијепо сналазе у Београду .

ОДГОВОРИТЕ
Name

јаја

07.07.2015 09:45

Ста це ту у србији та турска говна тјерајте их одатле нек иду у исламске земље где им теце мед и млеко зар нас србе не зиву геноцидни народ а тоји сви бјезе нама у србију све то треба истјерати и у британију их транспортовати и америку то су им нај бољи народ србија постаде ко свицарска сви у србију утекосе да гузице сацувају а прогласили нас за нај гори народ па није србија ЕУ да мора их прихватити

ОДГОВОРИТЕ
Name

цм

07.07.2015 10:44

НАТО пјешадија стигла

ОДГОВОРИТЕ