Srbija i Makedonija na udaru emigranata

Najveći pritisak emigrantske krize u Evropi trpe Srbija i Makedonija što je posledica propale emigrantske politike Evropske unije, a hiljade izbeglih sa Bliskog istoka i Severne Afrike suočava se sa patnjama i zloupotrebama na putu preko Balkana prema EU i njihova ljudska prava grubo su narušena, ocenjeno je u izveštaju "Amnesti internešenela“ (AI).

Region 07.07.2015 | 09:12
Srbija i Makedonija na udaru emigranata

Hiljade izbeglica, azilanata i migranata, uključujući decu, putuje opasnom rutom preko Balkana gde trpe nasilje, zlostavljanja i iznude od vlasti i kriminalnih bandi, sramotno napušteni od azilantskog sistema EU, zbog čega ostaju u Makedoniji i Srbiji u klopci bez zaštite, navedeno je u najnovijem izveštaju AI.

Prekršaji protiv emigranata i izbeglica u Makedoniji, Srbiji i Mađarskoj doprinose sve većem broju ugroženih ljudi ostavljenih na cedilu u pravnom vakuumu širom Balkana, a Srbija i Makedonija postale su "slivnik“ za poplavu izbeglica i migranata koje u EU izgleda niko neće da primi, stoji u izveštaju AI.

Situacija je pogoršana guranjem nazad ili deportacijom na svakoj granici, uskraćivanjem pristupa azilu i putovanjem ka EU rutom koja nije bezbedna i legalna.

Izveštaj je zasnovan na podacima koje su prikupile četiri istraživačke misije u Srbiji, Mađarskoj, Grčkoj i Makedoniji od jula 2014. do marta ove godine i na osnovu 100 razgovora sa emigrantima.

Broj privedenih zbog ilegalnog prelaska granice između Srbije i Mađarske povećan je 2.500 odsto u odnosu na 2010. godinu (sa 2.370 na 60.602) a trasa koju izbeglice najviše koriste vodi morem iz Turske u Grčku, a zatim dalje kroz Makedoniju i Srbiju do Mađarske.

AI navodi da su emigranti izloženi nasilju na svom putu, kao i da moraju da podmićuju carinike i policiju, od koje dobijaju ucene i batine.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Serafim

07.07.2015 07:25

Vladari sveta iz senke ovakve dogadjaje pomazu, reziraju a onda se u medijama pojavljuju kao spasioci i zastitnici..Oni nesto veliko spremaju na Balkanu, mozda slicno onome u Prvom svetskom ratu, kad smo svi zajedno izginuli ili uvlace Evropu u sukobe. Pogledajte ovo sa Grckom; odmah dolar raste a euro pada, to su igre mocnika koji zele da menjaju ovaj svet a narod po celom svetu gladuje i bezi sa glavom u nedodjiju.

ODGOVORITE
Name

Francuz

07.07.2015 08:00

Pola ce njih i ostat kod nas ! Vidio sam da se vec lijepo snalaze u Beogradu .

ODGOVORITE
Name

jaja

07.07.2015 09:45

Sta ce tu u srbiji ta turska govna tjerajte ih odatle nek idu u islamske zemlje gde im tece med i mleko zar nas srbe ne zivu genocidni narod a toji svi bjeze nama u srbiju sve to treba istjerati i u britaniju ih transportovati i ameriku to su im naj bolji narod srbija postade ko svicarska svi u srbiju utekose da guzice sacuvaju a proglasili nas za naj gori narod pa nije srbija EU da mora ih prihvatiti

ODGOVORITE
Name

cm

07.07.2015 10:44

NATO pješadija stigla

ODGOVORITE