Дигитална детоксикација

Јапан покушава да детоксикује 500.000 тинејџера зависних од интернета, па центри за дигиталну детоксикацију постају све важнији у борби против онлајн опсесије.

Информационе технологије 27.06.2015 | 08:32
Дигитална детоксикација

У једном од токијских интернет кафеа, онлајн залуђеници никада нису сувише далеко од својих вољених екрана. Испод непрегледних кабина са компјутерима прикачених на интернет налазе се хотел са "собицама" попут капсула у којима може накратко да се одрема пре новог одласка на интернет.
Није баш да ће сан доћи природно: у Јапану многи од интернет зависника имају проблем са несаницом.

- У најгориом случајевима деца беже из школе и не могу да надокнаде градиво. Таква деца ће имати и друге проблеме попут несанице, са којом се треба суочити заједно са зависношћу - каже Номура Казутака, терапеут чија се клиника у Јокохами бави онлајн зависношћу.

Када су новинари "Ал Џазире" питали људе у Акихабари, шопинг зони Токија познатој по продаји видео игара и друге електронске робе, неки од њих нису видели у чему је толики проблем ако проводе већину дана на интернету.

- Ја сам онлајн око десет сати дневно, што је у реду - казао је један од становника Токија.

Други је додао да то "није ништа лоше зато што се данас тако живи".
Ипак, јапанска влада то види као проблем, а администрација процењује да је неких пола милиона тинејџера зависно од интернета. Центри за одвикавање ничу широм земље нудећи дигиталну детоксикацију.

У њима људима кажу да оставе своје уређаје на улазу и проведу неко време далеко од својих смартфонова, таблета и компјутера.
Јонеда Томохико, уредник интернет издања магазина "Лајфхакер", наводи да је раније проводио по 15 сати дневно на интернету. Сада је написао књигу о борби против интернет зависности и о томе зашто тинејџери треба да науче да живе без екрана.

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар