Digitalna detoksikacija

Japan pokušava da detoksikuje 500.000 tinejdžera zavisnih od interneta, pa centri za digitalnu detoksikaciju postaju sve važniji u borbi protiv onlajn opsesije.

Informacione tehnologije 27.06.2015 | 08:32
Digitalna detoksikacija

U jednom od tokijskih internet kafea, onlajn zaluđenici nikada nisu suviše daleko od svojih voljenih ekrana. Ispod nepreglednih kabina sa kompjuterima prikačenih na internet nalaze se hotel sa "sobicama" poput kapsula u kojima može nakratko da se odrema pre novog odlaska na internet.
Nije baš da će san doći prirodno: u Japanu mnogi od internet zavisnika imaju problem sa nesanicom.

- U najgoriom slučajevima deca beže iz škole i ne mogu da nadoknade gradivo. Takva deca će imati i druge probleme poput nesanice, sa kojom se treba suočiti zajedno sa zavisnošću - kaže Nomura Kazutaka, terapeut čija se klinika u Jokohami bavi onlajn zavisnošću.

Kada su novinari "Al Džazire" pitali ljude u Akihabari, šoping zoni Tokija poznatoj po prodaji video igara i druge elektronske robe, neki od njih nisu videli u čemu je toliki problem ako provode većinu dana na internetu.

- Ja sam onlajn oko deset sati dnevno, što je u redu - kazao je jedan od stanovnika Tokija.

Drugi je dodao da to "nije ništa loše zato što se danas tako živi".
Ipak, japanska vlada to vidi kao problem, a administracija procenjuje da je nekih pola miliona tinejdžera zavisno od interneta. Centri za odvikavanje niču širom zemlje nudeći digitalnu detoksikaciju.

U njima ljudima kažu da ostave svoje uređaje na ulazu i provedu neko vreme daleko od svojih smartfonova, tableta i kompjutera.
Joneda Tomohiko, urednik internet izdanja magazina "Lajfhaker", navodi da je ranije provodio po 15 sati dnevno na internetu. Sada je napisao knjigu o borbi protiv internet zavisnosti i o tome zašto tinejdžeri treba da nauče da žive bez ekrana.

Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar