Проглашење Степинца свецем ново убијање Срба, Јевреја и Рома

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта оцијенио је данас да најава проглашења Алојзија Степинца светим представља поновно убијање стотина хиљада Срба, Рома и Јевреја који су доживјели геноцид у Независној Држави Хрватској /НДХ/.

Регион 22.06.2015 | 13:12
Проглашење Степинца свецем ново убијање Срба, Јевреја и Рома

"Канонизацијом Степинца католичка црква и одређене друштвене снаге у Хрватској желе послати поруку да је злочиначка Независна Држава Хрватска била историјски израз тежњи хрватског народа за својом државом, а не Хрватска која је од 1945. године била дио југословенске државе и која је настала на темељима антифашизма", изјавио је Линт

Он је навео да чињенице потврђују изјаву министра за рад запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александра Вулина на комеморацији у логору Јадовно да је Алојзије Степинац био викар усташке војске. 

Линта је указао на то да је загребачког надбискупа Степинца почетком 1942. године Ватикан именовао за војног викара Павелићевих усташа и домобрана. 

Степинац је за своје замјенике одредио двојицу свештеника - Стјепана Вучетића и Вилима Цецељу, за које је Линта рекао да су били "истакнуте усташе". 

"Војни свештеници су имали једну од главних улога у подстицању припадника оружаних снага НДХ на чињење масовних злочина над Србима. За своје заслуге у истребљењу Срба њих су званичници НДХ одликовали високим признањима", навео је Линта.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

рх

22.06.2015 11:44

Да ли Линта зна да је просло 70 год. а њему у памети јос увијек устасе, боље да води бригу о младима да се запосле, и тако даље, а не о устасама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњак

22.06.2015 11:44

Муслиман сам из БХ, или како сад воле да казу Босњак. Против сам свих ових ствари типа Степинца, Дразе, или неких Хандзар и слицних ствари. Постоје дијелови историје које се не могу мијењати јер цињенице то не дозвољавају. А уски ситни интереси појединаца или удрузења су само каписла за еxплозију. Пустите злоцинце или њихове помагаце и зртве њихове свако у свом вјецном поцивалисту...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА

22.06.2015 12:09

Не контам, када одеш да читаш о овоме лику, све најбоље пише. Помагао у рату Србима, Јеврејима Ромима и сад не ваља или неко лаже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додано

22.06.2015 14:39

Јел то прикупљање поена за предстојеце изборе вец сад поцело. Ситни интереси су јос увијек у главама појединаца, историју свак тумаци како му одговара, па докле тако народе, ви сте нама ово и оно уцунили, као да је било која страна цинила добра дјела у рату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛН

22.06.2015 15:15

Па не могу се мијењат цињенице ,ДРАЗУ су одликовали савезници .А Степинца Хитлерова НДХ.КО СИ ТИ НЕПИСМЕНИ ДА ПОРЕДИС ДРАЗУ и Степинца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скелар_Приједор

24.06.2015 09:48

Злоцинци били и један и други

Name

Требиње

22.06.2015 21:38

Сво зло и потиче од Ватикана, папе архијеретика и римске Курије. Смета им православље Светог Саве и СПЦ већ вијековима. Ако је усташки викар алојзије степинац (мала слова) светац каква је онда то хришћанска црква. Каква вјера такви и свеци

ОДГОВОРИТЕ