Proglašenje Stepinca svecem novo ubijanje Srba, Jevreja i Roma

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta ocijenio je danas da najava proglašenja Alojzija Stepinca svetim predstavlja ponovno ubijanje stotina hiljada Srba, Roma i Jevreja koji su doživjeli genocid u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/.

Region 22.06.2015 | 13:12
Proglašenje Stepinca svecem novo ubijanje Srba, Jevreja i Roma

"Kanonizacijom Stepinca katolička crkva i određene društvene snage u Hrvatskoj žele poslati poruku da je zločinačka Nezavisna Država Hrvatska bila istorijski izraz težnji hrvatskog naroda za svojom državom, a ne Hrvatska koja je od 1945. godine bila dio jugoslovenske države i koja je nastala na temeljima antifašizma", izjavio je Lint

On je naveo da činjenice potvrđuju izjavu ministra za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandra Vulina na komemoraciji u logoru Jadovno da je Alojzije Stepinac bio vikar ustaške vojske. 

Linta je ukazao na to da je zagrebačkog nadbiskupa Stepinca početkom 1942. godine Vatikan imenovao za vojnog vikara Pavelićevih ustaša i domobrana. 

Stepinac je za svoje zamjenike odredio dvojicu sveštenika - Stjepana Vučetića i Vilima Cecelju, za koje je Linta rekao da su bili "istaknute ustaše". 

"Vojni sveštenici su imali jednu od glavnih uloga u podsticanju pripadnika oružanih snaga NDH na činjenje masovnih zločina nad Srbima. Za svoje zasluge u istrebljenju Srba njih su zvaničnici NDH odlikovali visokim priznanjima", naveo je Linta.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

rh

22.06.2015 11:44

Da li Linta zna da je proslo 70 god. a njemu u pameti jos uvijek ustase, bolje da vodi brigu o mladima da se zaposle, i tako dalje, a ne o ustasama.

ODGOVORITE
Name

Bosnjak

22.06.2015 11:44

Musliman sam iz BH, ili kako sad vole da kazu Bosnjak. Protiv sam svih ovih stvari tipa Stepinca, Draze, ili nekih Handzar i slicnih stvari. Postoje dijelovi istorije koje se ne mogu mijenjati jer cinjenice to ne dozvoljavaju. A uski sitni interesi pojedinaca ili udruzenja su samo kapisla za exploziju. Pustite zlocince ili njihove pomagace i zrtve njihove svako u svom vjecnom pocivalistu...

ODGOVORITE
Name

JA

22.06.2015 12:09

Ne kontam, kada odeš da čitaš o ovome liku, sve najbolje piše. Pomagao u ratu Srbima, Jevrejima Romima i sad ne valja ili neko laže.

ODGOVORITE
Name

Dodano

22.06.2015 14:39

Jel to prikupljanje poena za predstojece izbore vec sad pocelo. Sitni interesi su jos uvijek u glavama pojedinaca, istoriju svak tumaci kako mu odgovara, pa dokle tako narode, vi ste nama ovo i ono ucunili, kao da je bilo koja strana cinila dobra djela u ratu.

ODGOVORITE
Name

LN

22.06.2015 15:15

Pa ne mogu se mijenjat cinjenice ,DRAZU su odlikovali saveznici .A Stepinca Hitlerova NDH.KO SI TI NEPISMENI DA POREDIS DRAZU i Stepinca

ODGOVORITE
Name

Skelar_Prijedor

24.06.2015 09:48

Zlocinci bili i jedan i drugi

Name

Требиње

22.06.2015 21:38

Сво зло и потиче од Ватикана, папе архијеретика и римске Курије. Смета им православље Светог Саве и СПЦ већ вијековима. Ако је усташки викар алојзије степинац (мала слова) светац каква је онда то хришћанска црква. Каква вјера такви и свеци

ODGOVORITE