ФИБА тражи да се Срби одрекну Евролиге!?

Предлог документа који дефинише нову АБА лигу, враћен је из Женеве са озбиљним амандманима, сазнаје МОНДО.

Кошарка 22.06.2015 | 18:20
ФИБА тражи да се Срби одрекну Евролиге!?

Није време за шалу, али најновија епизода саге "ФИБА - АБА" подсећа на чувени Дизнијев цртани филм, у коме дође пролеће и природа почне да оживљава, али се зима ненадано врати, са претећом поруком: "Још ћу ја вама душу ледити!"

Челници клубова АБА лиге и националних кошаркашких Савеза из региона еx-YУ, пре неколико дана у Загребу су постигли опсежан договор, који подразумева раскид са досадашњим стањем и формирање нове лиге, "у складу са захтевима ФИБА и стандардима Евролиге".

Учесници састанка разишли су се те вечери уз видно олакшање, верујући да ће лига уређена са правне тачке гледишта, у којој су клубови стопостотни власници и која има подршку (признање) свих Савеза, добити и признање ФИБА.

Међутим, из Женеве је, како сазнаје МОНДО, стигао "хладан туш".

У враћеном документу - преамбули Статута нове АБА лиге, унети су амандмани, којима се практично тражи да она убудуће нема никакве односе са Евролигом и њеном управљачком компанијом "ЕЦА", где је нова регионална лига планирала да преузме деонице "АБА Сидро д.о.о" и постане сувласник.

Како је ФИБА сада поставила ствари, чини се да су могућа само два решења - прихватити њене захтеве и чекати реакцију Евролиге (избацивање клубова еx-YУ из Евролиге и Еврокупа, што би у великој мери обесмислило даљу егзистенцију АБА лиге), или се оглушити о њих и ризиковати читав низ проблема, почев од санкција националним тимовима.

Међу додатним условима за признавање АБА лиге, према сазнањима нашег портала, ФИБА налаже да она "не сме да има уговорне везе са ентитетима које ФИБА не признаје" (да ли се тиме алудира на најављено уступање менаџмента лиге трансформисаном предузећу "АБА Сидро д.о.о", у коме 20 одсто власничког удела имају физичка лица?), тражи обавезивање да ће АБА лига бити угашена у року од 30 дана ако јој ФИБА поново повуче признање, а затражена је и сагласност са новим ФИБА међународним календаром, који ступа на снагу од 2017. године.

Тим календаром - кога су за сада без икаквих последица одбили "ЕЦА", највећи европски клубови и најзначајније домаће лиге Европе - предвиђено је увођење четири периода током године (тзв. "прозора") за утакмице репрезентација, од којих два задиру у клупску сезону.

Остаје да се до истека постављеног рока (29. јун) види има ли решења за ситуацију, у којој треба да бирамо између два зла, или је ово чему присуствујемо почетак дуго најављиваног јуриша ФИБА на Евролигу, преко региона бивше СФР Југославије, као њене "најслабије карике"...

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

влајс

22.06.2015 13:56

Па ста су мислисли да могу Фиби да продају му.. уместо бубрега!Клубови 100 % власници сатро, а Лисац скида кајмак...Браво Фиба, само дери!

ОДГОВОРИТЕ