Наредне седмице одлучују о правцу БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић упозорио је данас да наредних неколико седмица значајно одлучује у којем правцу ће ићи БиХ, у правцу који јој се пружа - отварања европске перспективе и финансијске подршке или ће се вратити уназад.

Босна и Херцеговина 15.06.2015 | 19:38
Наредне седмице одлучују о правцу БиХ

У изјави новинарима у Бањалуци нагласио је да је важно да се постигне договор о реформама те да у наредним данима у БиХ дође комесар за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хахн те да се деси планирана посјета њемачке канцеларке Ангеле Меркел.

-Битно је да односи са Србијом буду позитивни и да се задрже у добром амбијенту, јер је све то дио позитивне перспективе БиХ - сматра предсједавајући Предсједништва БиХ и увјерава да ће урадити све да се ово деси, али то мора бити општеприхваћени политички став, па и ако је понекад некоме ризичан.

- Република Српска је показала ширину и код посјете Папе и турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана и још на низу ствари и очекујем да и представници ФБиХ покажу ширину када је у питању добра сарадња са Србијом - рекао је Иванић.

Поново је упозорио представнике међународних институција да размисле да ли потребно "њихово међусобно такмичење у резолуцијама о теми Сребренице или је боље да се вратимо ономе што је Сребреница требала да буде - поштовање жртвама тог догађаја. Ако има имало разума, престаће то такмичење политиком, ако нема, онда ћемо се вратити јако пуно уназад и онда мислим да нас чека доста тешко и неизвјесно вријеме - указао је Иванић.

Умјесто да се у Сребреници, како је додао, сви поклоне жртвама, тај догађај постаје прворазредни политички догађај који поново дијели БиХ.

Казао је да је резолуција о осуди геноцида у Сребреници која је предложена на усвајање у УН, онако како сада изгледа, неприхватљива за српски народ.

-Сада се Сребреницом баве људи који на томе граде своју политичку каријеру, а уопште их није брига за жртве. И све што се догађа драматично враћа уназад и сви који о Сребреници тако говоре биће одговорни за лош политички амбијент који се послије овога буде десио - додао је Иванић.

Казао је и да не мисли да је дошло до заокрета у политици Руске Федерације према Републици Српској.

Иванић је додао да је Русија пријатељ Српске, не било којег појединачно политичара, али поштује и међународне уговоре и БиХ је дејтонски дефинисана.

Русија ће, сматра, од случаја до случаја имати свој став о појединим темама.

(Фена)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Јово

15.06.2015 18:43

А ста цемо са Дубицом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

15.06.2015 19:16

Одлуцено је... вец. Амин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мк

15.06.2015 19:17

Ако зелимо сретнију и бољу будуцност за наду дјеце окренимо се Европи и интеграцији,а сто је предуслов и за бољи зивот /повлацење средстава из европских фондо а за инфраструктуру, привреде ресуррезионе расурсе развоја и све друго сто ц'è зивот уцинити вреднијим у свим његовим садрзајима и вриједностима/.овдје радимо за 300 еура док у ЕУ се ради за Пуно висе цца 1500 еура.Дакле довољна је лицна Марта ,а не виза и стоста друго.Отворимо прсторе и хорозонте вриједности и зивота не затварајмо се због насе дјеце.Хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Напокон

15.06.2015 19:47

Изузетно коректан коментар. Европа је једини спас од биједе и национализма.

Name

бест

15.06.2015 19:53

Реците Ви нама искрено дали од те одлуке нећемо више бити гладни и биједно живјети у РС, јер ово до сада хаос стање требало је имати снаге па издржати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мир с вама

15.06.2015 20:10

Помиримо се тиме да нажалост у БиХ никад неће бити мира. Хрватима трећи ентитет и готово. Србима РС а Бошњацима остало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

15.06.2015 21:18

Јасно је ста зели народ ове земље,назалост вецина политицара зели дијаметрално супротно.Убједен сам да Иваниц, Босиц и Комсиц зеле сто и народ за остале нисам сигуран.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма ја ба

16.06.2015 06:09

Пардон Иваницу. Висе одлуцују о путу Србије него БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

16.06.2015 06:39

Америка има расизам али Европа има национализам који је у бивсој Југославији тацније у БиХ и РС најизразенији и никада у историји веци. Народ или породице које су изгубиле своја огњиста и најмилије никада неце да ослободе мрзње и зеље за осветом према поциниоцима - убицама својих најродјенијих, нити да уце своју децу опрастању јер их то води да поново постану устаске овце за клање. Ја не верујем у сузивот са Муслиманима и Хрватима и никада са њима не би сео за исти сто или под исто дрво. Мислим да са њима треба исто онако поступити у будуцим временима како су и они са нама. Сто се тице Сребренице па ста је Сребреница наспрам Јасеновца и по злоцинима и по броју зверски искасапљених Срба које су хрватске и босанске устасе са тупим камама у рукасма босанског цвијеца и немацким фасистима измасакрирали. Дајмо да дефинисемо Јасеновац у Уједињеним нацијама па после тога и Сребреницу али онако по реду како то стварно јесте или како је то све тамо било. Не мозе се прелазити слепо преко Јасеновца а приоритет давати Сребреници која је платила цену као одмазду за уцињене злоцине у Подрињу над Србима. Насер Ориц је најзаслузнији и најодговорнији за Сребреницу јер је он својим злоцинима над Србима испровоцирао Србе да узврате, даце Бог па це га стици правда да одговара бранеци Насера Босњаци газе по невиним српским зртвама.На такав нацин се тразе нови Јасеновци и нова Сребреница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цx

16.06.2015 08:48

Сребреница је колико хоћете у БиХ. На све три стране. Рат је завршен прије 20 година. А свјетске протуве су плаћене да потежу којекаве приче о којечему за велике паре којима су плаћени од лобиста оних којима се смијеше ћелије.

ОДГОВОРИТЕ