Naredne sedmice odlučuju o pravcu BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić upozorio je danas da narednih nekoliko sedmica značajno odlučuje u kojem pravcu će ići BiH, u pravcu koji joj se pruža - otvaranja evropske perspektive i finansijske podrške ili će se vratiti unazad.

Bosna i Hercegovina 15.06.2015 | 19:38
Naredne sedmice odlučuju o pravcu BiH

U izjavi novinarima u Banjaluci naglasio je da je važno da se postigne dogovor o reformama te da u narednim danima u BiH dođe komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Hahn te da se desi planirana posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel.

-Bitno je da odnosi sa Srbijom budu pozitivni i da se zadrže u dobrom ambijentu, jer je sve to dio pozitivne perspektive BiH - smatra predsjedavajući Predsjedništva BiH i uvjerava da će uraditi sve da se ovo desi, ali to mora biti opšteprihvaćeni politički stav, pa i ako je ponekad nekome rizičan.

- Republika Srpska je pokazala širinu i kod posjete Pape i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i još na nizu stvari i očekujem da i predstavnici FBiH pokažu širinu kada je u pitanju dobra saradnja sa Srbijom - rekao je Ivanić.

Ponovo je upozorio predstavnike međunarodnih institucija da razmisle da li potrebno "njihovo međusobno takmičenje u rezolucijama o temi Srebrenice ili je bolje da se vratimo onome što je Srebrenica trebala da bude - poštovanje žrtvama tog događaja. Ako ima imalo razuma, prestaće to takmičenje politikom, ako nema, onda ćemo se vratiti jako puno unazad i onda mislim da nas čeka dosta teško i neizvjesno vrijeme - ukazao je Ivanić.

Umjesto da se u Srebrenici, kako je dodao, svi poklone žrtvama, taj događaj postaje prvorazredni politički događaj koji ponovo dijeli BiH.

Kazao je da je rezolucija o osudi genocida u Srebrenici koja je predložena na usvajanje u UN, onako kako sada izgleda, neprihvatljiva za srpski narod.

-Sada se Srebrenicom bave ljudi koji na tome grade svoju političku karijeru, a uopšte ih nije briga za žrtve. I sve što se događa dramatično vraća unazad i svi koji o Srebrenici tako govore biće odgovorni za loš politički ambijent koji se poslije ovoga bude desio - dodao je Ivanić.

Kazao je i da ne misli da je došlo do zaokreta u politici Ruske Federacije prema Republici Srpskoj.

Ivanić je dodao da je Rusija prijatelj Srpske, ne bilo kojeg pojedinačno političara, ali poštuje i međunarodne ugovore i BiH je dejtonski definisana.

Rusija će, smatra, od slučaja do slučaja imati svoj stav o pojedinim temama.

(Fena)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Jovo

15.06.2015 18:43

A sta cemo sa Dubicom

ODGOVORITE
Name

Logika...

15.06.2015 19:16

Odluceno je... vec. Amin.

ODGOVORITE
Name

Mk

15.06.2015 19:17

Ako zelimo sretniju i bolju buducnost za nadu djece okrenimo se Evropi i integraciji,a sto je preduslov i za bolji zivot /povlacenje sredstava iz evropskih fondo a za infrastrukturu, privrede resurrezione rasurse razvoja i sve drugo sto c'è zivot uciniti vrednijim u svim njegovim sadrzajima i vrijednostima/.ovdje radimo za 300 eura dok u EU se radi za Puno vise cca 1500 eura.Dakle dovoljna je licna Marta ,a ne viza i stosta drugo.Otvorimo prstore i horozonte vrijednosti i zivota ne zatvarajmo se zbog nase djece.Hvala

ODGOVORITE
Name

Napokon

15.06.2015 19:47

Izuzetno korektan komentar. Evropa je jedini spas od bijede i nacionalizma.

Name

best

15.06.2015 19:53

Recite Vi nama iskreno dali od te odluke nećemo više biti gladni i bijedno živjeti u RS, jer ovo do sada haos stanje trebalo je imati snage pa izdržati.

ODGOVORITE
Name

Mir s vama

15.06.2015 20:10

Pomirimo se time da nažalost u BiH nikad neće biti mira. Hrvatima treći entitet i gotovo. Srbima RS a Bošnjacima ostalo.

ODGOVORITE
Name

Osvit

15.06.2015 21:18

Jasno je sta zeli narod ove zemlje,nazalost vecina politicara zeli dijametralno suprotno.Ubjeden sam da Ivanic, Bosic i Komsic zele sto i narod za ostale nisam siguran.

ODGOVORITE
Name

Ma ja ba

16.06.2015 06:09

Pardon Ivanicu. Vise odlucuju o putu Srbije nego BiH.

ODGOVORITE
Name

Serafim

16.06.2015 06:39

Amerika ima rasizam ali Evropa ima nacionalizam koji je u bivsoj Jugoslaviji tacnije u BiH i RS najizrazeniji i nikada u istoriji veci. Narod ili porodice koje su izgubile svoja ognjista i najmilije nikada nece da oslobode mrznje i zelje za osvetom prema pociniocima - ubicama svojih najrodjenijih, niti da uce svoju decu oprastanju jer ih to vodi da ponovo postanu ustaske ovce za klanje. Ja ne verujem u suzivot sa Muslimanima i Hrvatima i nikada sa njima ne bi seo za isti sto ili pod isto drvo. Mislim da sa njima treba isto onako postupiti u buducim vremenima kako su i oni sa nama. Sto se tice Srebrenice pa sta je Srebrenica naspram Jasenovca i po zlocinima i po broju zverski iskasapljenih Srba koje su hrvatske i bosanske ustase sa tupim kamama u rukasma bosanskog cvijeca i nemackim fasistima izmasakrirali. Dajmo da definisemo Jasenovac u Ujedinjenim nacijama pa posle toga i Srebrenicu ali onako po redu kako to stvarno jeste ili kako je to sve tamo bilo. Ne moze se prelaziti slepo preko Jasenovca a prioritet davati Srebrenici koja je platila cenu kao odmazdu za ucinjene zlocine u Podrinju nad Srbima. Naser Oric je najzasluzniji i najodgovorniji za Srebrenicu jer je on svojim zlocinima nad Srbima isprovocirao Srbe da uzvrate, dace Bog pa ce ga stici pravda da odgovara braneci Nasera Bosnjaci gaze po nevinim srpskim zrtvama.Na takav nacin se traze novi Jasenovci i nova Srebrenica.

ODGOVORITE
Name

cx

16.06.2015 08:48

Srebrenica je koliko hoćete u BiH. Na sve tri strane. Rat je završen prije 20 godina. A svjetske protuve su plaćene da potežu kojekave priče o koječemu za velike pare kojima su plaćeni od lobista onih kojima se smiješe ćelije.

ODGOVORITE