Ускоро ћемо пунити батерије путем Wи-Фи-а?

Истраживачи са Универзита у Вашингтону развили су нову технологију захваљујући којој могу да “покупе” Wи-Фи сигнал и помоћу њега пуне батерије.

Информационе технологије 15.06.2015 | 08:13
Ускоро ћемо пунити батерије путем Wи-Фи-а?

Систем који је назван “поwер-овер-Wи-Фи” ради на врло једноставан начин. Wи-Фи преноси енергију коју је могуће “покупити” помоћу врло једноставне антене.

Вамси Тала, човек који стоји иза ове технологије, истиче да је спојио антену са температурним сензором смештеним близу Wи-Фи рутера, и приметио промене у волтажи на другом уређају који је био смештен у непосредној близини.

Студенти су касније поставили камеру на антену која може да произведе црно-беле фотографије с врло малом потрошњом енергије. Након само 35 минута, камера је захваљујући уграђеним кондензаторима била у могућности да произведе фотографију. Екипа је покушала да пуни батерије на Јаwбоне фитнес наруквици, што им је такође пошло за руком.

Иако закон тренутно не дозвољава слање више од једног вата по рутеру, истраживачи су до сада успешно тестирали разне камере, сензоре температура и батерије за пуњење.

Такође, Тала истиче да ова технологија може да буде корисна за надзор, односно могуће је пунити уређаје који су смештени негде напољу, с обзиром на то да рутер може да напаја друге уређаје чак и преко зида.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар