Uskoro ćemo puniti baterije putem Wi-Fi-a?

Istraživači sa Univerzita u Vašingtonu razvili su novu tehnologiju zahvaljujući kojoj mogu da “pokupe” Wi-Fi signal i pomoću njega pune baterije.

Informacione tehnologije 15.06.2015 | 08:13
Uskoro ćemo puniti baterije putem Wi-Fi-a?

Sistem koji je nazvan “power-over-Wi-Fi” radi na vrlo jednostavan način. Wi-Fi prenosi energiju koju je moguće “pokupiti” pomoću vrlo jednostavne antene.

Vamsi Tala, čovek koji stoji iza ove tehnologije, ističe da je spojio antenu sa temperaturnim senzorom smeštenim blizu Wi-Fi rutera, i primetio promene u voltaži na drugom uređaju koji je bio smešten u neposrednoj blizini.

Studenti su kasnije postavili kameru na antenu koja može da proizvede crno-bele fotografije s vrlo malom potrošnjom energije. Nakon samo 35 minuta, kamera je zahvaljujući ugrađenim kondenzatorima bila u mogućnosti da proizvede fotografiju. Ekipa je pokušala da puni baterije na Jawbone fitnes narukvici, što im je takođe pošlo za rukom.

Iako zakon trenutno ne dozvoljava slanje više od jednog vata po ruteru, istraživači su do sada uspešno testirali razne kamere, senzore temperatura i baterije za punjenje.

Takođe, Tala ističe da ova tehnologija može da bude korisna za nadzor, odnosno moguće je puniti uređaje koji su smešteni negde napolju, s obzirom na to da ruter može da napaja druge uređaje čak i preko zida.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar