Врели викенд са температуром до 35

Овај викенд биће најтоплији у овој години са температурама и до 35 степени Целзијусових, које ће се задржати све до уторка, када се очекује освјежење у виду пљускова и кише, прогнозирају метеоролози.

Република Српска 13.06.2015 | 08:06
Врели викенд са температуром до 35

Према ријечима Милице Ђорђевић, дежурног метеоролога  у Републичком хидрометеоролошком заводу РС, данас нас у цијелој земљи очекује сунчано вријеме са температурама од 29 до 35 степени, а посљедњи дан у седмици биће уједно и најврелији.

"Кулминација се очекује у недјељу, гдје се готово нигдје температура током дана неће спуштати испод 31 степен, док ће максимална дневна бити 35 степени", каже она.

Како је рекла, освјежење у виду кише може се очекивати само у брдско-планинским дијеловима земље у ноћи између недјеље и понедјељка, али ће количина падавина бити занемарива.У понедјељак ће и даље бити сунчано и топло с тим да ће на западу бити нешто свјежије са нижим температурама од око 27 степени, што је знатан пад у односу на недјељу и биће знатно пријатније.

Право освјежење може се очекивати тек од уторка, када се очекују киша и пљускови", казала је Ђорђевићева.

Казала је како су температуре у посљедњих десетак дана више од просјека, те да временске прилике више погодују за јул него јун.У бањалучком Дому здравља поводом најављених врућина савјетују узимање лагане хране, што више течности, адекватно одијевање, као и  избјегавање излагања сунцу у најтоплијем дијелу дана.

"У организам треба уносити храну која је богата витаминима, а са физичким активностима не треба претјеривати. Хроничним болесницима се препоручује редовно узимање прописане терапије и избјегавање излагања факторима ризика за основно обољење", казали су из ове здравствене установе.

Извор: Независне

Коментари / 0

Оставите коментар