БиХ све више доприноси глобалном миру

Влада Сједињених Америчких Држава (САД) осигурала је донацију у опреми намијењену Батаљону за деминирање Оружаних снага Босне и Херцеговине (ОС БиХ), вриједну око 65.000 америчких долара.

Босна и Херцеговина 12.06.2015 | 14:34
БиХ све више доприноси глобалном миру

Тим поводом, у касарни ОС БиХ "Рајловац" - Центру за противминско дјеловање и уништавање експлозивних средстава је, у присуству највиших званичника Амбасаде САД у БиХ и званичника Министарства одбране и ОС БиХ, уприличена церемонија примопредаје донираних средстава, на којој је још једном наглашен континуитет америчке подршке јачању капацитета ОС БиХ.

Учеснике церемоније поздравила је амбасадорка САД у БиХ Маурин Елизабет Кормак, истакавши да ће донирана опрема допринијети повећању безбједности у локалним заједницама.

"Ова донација осигурана је захваљујући средствима из Програма за хуманитарно деминирање. Као земља која даје највећу финансијску подршку хуманитарном деминирању у свијету, ми и наши партнери заједно желимо помоћи да се све земље у свијету ријеше проблема који представљају мине, што је циљ којем тежимо и у БиХ" казала је Кормакова.

Уз оцјену да је импресионирана начином на који ОС БиХ служе Босни и Херцеговини, амбасадорка Кормакова је подсјетила на значајан удио који ОС БиХ остварују у склопу хуманитарног деминирања, а који достиже готово 30 одсто укупних активности на том плану у 2014. години.

"У протеклих десет година ОС БиХ су развиле и у мировним мисијама показале изврсне капацитете у области уништавања неексплодираних убојитих средстава (НУС). Након осам контингената у Ираку, ОС БиХ сада разматрају могућност слања тима за уништавање НУС-а у мировну мисију у Малију у блиској будућности", прецизирала је Кормакова, изражавајући задовољство чињеницом да БиХ све више доприноси глобалном миру и безбједности.

Захвалност поводом ове и других донација које су САД у континуитету осигурале за развој капацитета и способности ОС БиХ исказали су министарка одбране БиХ Марина Пендеш и командант Бригаде тактичке подршке бригадир Амир Чорбо, наглашавајући задовољство сталним јачањем партнерства на том плану.

"Осим материјалне вриједности, донацију видимо и као знак изврсног разумијевања наших потреба, преданости и ријешености САД да подржи наше настојање да градимо кредибилан, релевантан и функционалан обрамбени састав", казала је министарка Пендеш.

Бригадир Чорбо је исказао спремност припадника Деминерског батаљона/чете за уништавање НУС-а, односно ЕОД-тимова (Еxплосиве Орднанце Диспосал – неутралисање експлозивних убојитих средстава) да се и надаље ангажују на јачању властитих капацитета, наводећи да је БиХ од примаоца помоћи постала земља која пружа помоћ у склопу мировних мисија у свијету.

(Фена)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Драгоња

12.06.2015 15:16

Е не зна се је ли гори давалац или прималац ове помоци.

ОДГОВОРИТЕ