BiH sve više doprinosi globalnom miru

Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) osigurala je donaciju u opremi namijenjenu Bataljonu za deminiranje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH), vrijednu oko 65.000 američkih dolara.

Bosna i Hercegovina 12.06.2015 | 14:34
BiH sve više doprinosi globalnom miru

Tim povodom, u kasarni OS BiH "Rajlovac" - Centru za protivminsko djelovanje i uništavanje eksplozivnih sredstava je, u prisustvu najviših zvaničnika Ambasade SAD u BiH i zvaničnika Ministarstva odbrane i OS BiH, upriličena ceremonija primopredaje doniranih sredstava, na kojoj je još jednom naglašen kontinuitet američke podrške jačanju kapaciteta OS BiH.

Učesnike ceremonije pozdravila je ambasadorka SAD u BiH Maurin Elizabet Kormak, istakavši da će donirana oprema doprinijeti povećanju bezbjednosti u lokalnim zajednicama.

"Ova donacija osigurana je zahvaljujući sredstvima iz Programa za humanitarno deminiranje. Kao zemlja koja daje najveću finansijsku podršku humanitarnom deminiranju u svijetu, mi i naši partneri zajedno želimo pomoći da se sve zemlje u svijetu riješe problema koji predstavljaju mine, što je cilj kojem težimo i u BiH" kazala je Kormakova.

Uz ocjenu da je impresionirana načinom na koji OS BiH služe Bosni i Hercegovini, ambasadorka Kormakova je podsjetila na značajan udio koji OS BiH ostvaruju u sklopu humanitarnog deminiranja, a koji dostiže gotovo 30 odsto ukupnih aktivnosti na tom planu u 2014. godini.

"U proteklih deset godina OS BiH su razvile i u mirovnim misijama pokazale izvrsne kapacitete u oblasti uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS). Nakon osam kontingenata u Iraku, OS BiH sada razmatraju mogućnost slanja tima za uništavanje NUS-a u mirovnu misiju u Maliju u bliskoj budućnosti", precizirala je Kormakova, izražavajući zadovoljstvo činjenicom da BiH sve više doprinosi globalnom miru i bezbjednosti.

Zahvalnost povodom ove i drugih donacija koje su SAD u kontinuitetu osigurale za razvoj kapaciteta i sposobnosti OS BiH iskazali su ministarka odbrane BiH Marina Pendeš i komandant Brigade taktičke podrške brigadir Amir Čorbo, naglašavajući zadovoljstvo stalnim jačanjem partnerstva na tom planu.

"Osim materijalne vrijednosti, donaciju vidimo i kao znak izvrsnog razumijevanja naših potreba, predanosti i riješenosti SAD da podrži naše nastojanje da gradimo kredibilan, relevantan i funkcionalan obrambeni sastav", kazala je ministarka Pendeš.

Brigadir Čorbo je iskazao spremnost pripadnika Deminerskog bataljona/čete za uništavanje NUS-a, odnosno EOD-timova (Explosive Ordnance Disposal – neutralisanje eksplozivnih ubojitih sredstava) da se i nadalje angažuju na jačanju vlastitih kapaciteta, navodeći da je BiH od primaoca pomoći postala zemlja koja pruža pomoć u sklopu mirovnih misija u svijetu.

(Fena)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dragonja

12.06.2015 15:16

E ne zna se je li gori davalac ili primalac ove pomoci.

ODGOVORITE