Из часа у час: Папа Фрањо у Сарајеву

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрањо стигао је у Босну и Херцеговину.

Босна и Херцеговина 06.06.2015 | 12:44
Из часа у час: Папа Фрањо у Сарајеву

12:44 Свето еухаристијско славље на Кошеву се приводи крају. Папа Фрањо ће направити паузу за ручак након чега ће отићи у Катедралу Срца Исусова.

12:05 “Никада више рата”, поручио је Папа Фрањо у проповиједи окупљеним десетинама хиљада ходочасника, служећи свету мису на отвореном на стадиону “Асим Ферхатовић. “Благо миротворцима”, подсјетио је Папа на ријечи Исуса Христа, које су, додао је, увијек вриједан позив.

11:53 Папа Фрањо, служећи свету мису на отвореном, на стадиону “Асим Ферхатовић Хасе” на Кошеву, изговорио је ријечи из зборне молитве, дијела Благослова с Горе, које поручују: “Благо миротворцима јер ће се синовима Божијим назвати”.

Мир умјесто рата, дијалог, умјесто љутње и неразумијевања, то је оно што Папа стално поручује да је рецепт за БиХ.

11:45 Свето еухаристијско славље, као централни догађај похода Сарајеву, папа слави заједно с десетинама бискупа и великим бројем свештеника из БиХ и других земаља те с окупљених више од 65.000 ходочасника.
Учествују и три црквена хора с великим бројем чланова, а прати их велики оркестар Оружаних снага БиХ.

11:28 На Кошеву вјерници пјевају "Алелуја".

11:15 Почела је миса коју предводи папа Фрањо.

11:08 Почео је централни дио папине посјете Сарајеву.

10:58 Ускоро би требала почети света миса на Кошеву.

10:55 - Градоначеник Сарајева, Иво Комшић, предао кључеве града као израз велике захвалности папи.

10: 48 Папа Фрањо стигао је на Кошево гдје га је дочекало око 70.000 вјерника. Вјерници пјевају духовне пјесме док се папа Фрањо у папамобилу вози стадионом Кошево.

10:40 Папа је у свом папамобилу кренуо према стадиону ''Кошево''.

Иако по протоколу није било планирано, папа Фрањо је благословио дјецу на улици код Хигијенског завода, јавио је Клиx.

10:35 Папа Фрањо управо је пустио голубице из кавеза те на језицима бх. народа поручио "мир вама".

10:33 "Католичка црква учествује у материјалној и духовној обнови БиХ. Света столица се радује свему што је постигла у овим годинама. Свјестан да су мир и међусобна пажња нужни увјести за трајан развој", казао је папа Фрањо.
"Молим се за мир и благостање за Сарајево и читаву БиХ", додао је папа.

10: 31 "Хвала вам на угодном дочеку и срдачним ријечима. Радостан сам што сам дошао у овај град који је много пропатио у прошлом стољећу", казао је папа Фрањо на почетку свог обраћања.

10.14 Почела су обраћања предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића и папе Фрање.
“Вјерујем да је вријеме неразумијевања иза нас, а пред нама вријеме сарадње”, рекао је Младен Иванић пред папом Фрањом изражавајући му добродошлицу.

Иванић је рекао да је у БиХ много тога урађено, али да треба још много урадити како би сваки човјек био равноправан на сваком педљу БиХ.

“Треба слиједити ваше ријечи и ваша посјета је охрабрење за рјешавање животних питања”, рекао је Иванић.

09.59 Папа Фрањо и његова пратња упознали су се са државним званичницима Босне и Херцеговине. Након тога папа Фрањо је ушао у зграду државног Предсједништва гдје почиње дипомоматски пријем. Овај дио посјете требало би да траје неких 20-25 минута.

Након сусрета са политичарима, Папа ће се обратити грађанима Босне и Херцеговине.

09:53 Интонирана је и химна Босне и Херцеговине и папа Фрањо је са бх. делегацијом ушао у зграду Предсједништва гдје ће одржати заједнички састанак.

09:45 Папа Фрањо стигао је пред зграду Предсједништва БиХ гдје су га дочекали бројни грађани и вјерници који неће присуствовати миси на Кошеву. Ту сга је дочекао предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, а ту су и чланови Предсједништва Драган Човић и Бакир Изетбеговић.

09:31 Папа је у путу према Предсједништву. Папа се вози у аутомобилу форд фокус.

09:20 Гормогласан аплауз проломио се стадионом Кошево након што је на разглас објављено да је папа Фрањо авионом слетио на Међународни аеродром Сарајево.

Око 65.000 вјерника колико их је већ на стадиону испуњеном до посљедњег мјеста аплаузом су поздравили ту вијест, уз клицање "Добро дошао папа!".

У току је медитацијско-вјерски програм на стадиону, а присутни су аплаузом поздравили и пролазак кардинала из многих земаља, који су се атлетском стазом упутили до својих мјеста.

09:15 Бх. и међународни званичници те бројни бискупи пристижу у зграду Предсједништва БиХ гдје ће имати част чути обраћање поглавара Ватикана Папе Фрање.

Све припреме за његов дочек испред зграде и у згради су завршене а ватиканског поглаваре ће дочекати највиши државни врх.

09:09 Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрањо слетио је на Међународни аеродром у Сарајеву, сазнају ''Независне новине''.

Папу Фрању, који данас борави у првој посјети Босни и Херцеговини и Сарајеву, на писти сарајевског аеродрома дочекали су члан Предсједништва Босне и Херцеговине Драган Човић, надбискуп врхбосански Винко кардинал Пуљић и апостолски нунциј у Босни и Херцеговини Луиги Пеззуто. Међу делегацијом на аеродрому је и градоначелник Сарајева Иво Комшић, који ће папи уручити Кључ града на стадиону Кошево.

У делегацији за дочек били су и министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак, министар одбране БиХ Марина Пендеш, министар безбједности БиХ Драган Мектић, начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерал пуковник Анто Јелеч, амбасадор БиХ у Ватикану Славица Карачић, предсједник и премијер Федерације БиХ Маринко Чавара и Фадил Новалић.

Авион италијанске националне компаније Алиталиа украшен је заставама Босне и Херцеговине и Ватикана.

Осим чланова делегација БиХ и Ватикана, свечани дочек поглавара Римокатоличке цркве на аеродрому у Сарајеву увеличало је и 144 младих људи из разних крајева Босне и Херцеговине одјевених у народне ношње свих конфесија.

Током данашње посјете Сарајеву и БиХ, папа Фрањо ће одржати централну мису пред близу 70.000 ходочасника и вјерника из БиХ, регије и свијета на Олимпијском стадиону Кошево.

09:00 У поподневним сатима папа ће се сусрести са свештеницима, редовницима, богословима и сјемеништарцима у Катедрали "Срца Исусова".

Папа Фрањо ће посјетити Фрањевачки међународни студентски центар гдје ће се састати са представницима религијских заједница у БиХ кардиналом Винком Пуљићем, реису-л-улемом Исламске заједнице БиХ Хусеином еф. Кавазовићем, епископом захумско-херцеговачким и приморским Григоријем и предсједником Јеврејске заједнице у БиХ Јакобом Финцијем са којима ће се заједно помолити.

У Надбискупијском центру за пасторал младих "Иван Павао ИИ", папа Фрањо ће се сусрести са младима из БиХ свих религија.

Програмом посјете превиђено је да папа Фрањо оконча посјету БиХ у вечерњим сатима, када ће са сарајевског аеродрома авионом одлетјети за Рим.

Извор: Агенције

 

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

когде

06.06.2015 06:50

Ово га посебно радује"сусрет са младима".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

06.06.2015 12:18

У праву си. То га је највише обрадовало. У Холандији су легализовали педофилују. Нешро не чух Фрањцека да се огласио по том питању.

Name

Искрено

06.06.2015 07:12

Ако је и дрзавна посјета засто га онда Иваниц није доцекао гдје се Цовиц свугдје трпа .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Протокол

06.06.2015 07:58

По протоколу сеф дрзаве не цека на аеродрому вец у својој канцеларији... То је обицно његов замјеник или мип..

Name

лол

06.06.2015 08:20

А Независне објавиле да је и Додик стигао.

Name

Гаги

06.06.2015 08:58

За Лол .Ма тамо је забрањено за Бају .Мозе само за постен свет.

Name

Дусан

06.06.2015 09:34

Био је Додик дошао у Техеран у другом реду је сједио у Предсјеништву извиривао је мало главом.Ко је гледао пажљиво пренос могао је видјети приликом говора папе у Предсједнишву како сједи Баја лично.

Name

ре едо

06.06.2015 17:22

Знамо Едо да ниси вјерник, закљуцили смо по твојим коментарима.Цуди нас да си Јос у Тузли посто ти је она постала сељацка.

Name

представник

07.06.2015 08:46

Знам ја Србине да би ти одредио да патријарха прими Изетбеговиц умјест Иваница. Цовиц је представник хрватског народа. Ја не знам гдје ти зивис. Фино је Иваниц примио Папу и обисли поцасни вод. Ти мрзис себе.....

Name

Искрено

06.06.2015 07:16

Диван гест Папе рукује се са сваким дјететом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

06.06.2015 07:26

Нисам вјерник , али мислим да је Папа Фрањо , да га не урекнем , нормалан , једноставан цовјек и зелим му добродослицу ! Смета ми сто га оволико лопова , тзв . политицара доцекује на Аеродрому Сарајево и у Предсједниству БиХ на целу са Ал Капонеом Цовицем !

Name

искрено

06.06.2015 07:34

Невјерујем у ове папине изјаве," латини су старе варалице." Ста се иза брда ваља?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеница

06.06.2015 07:34

Сваки догадјај који доноси неке позитивне вибрације је несто сто нам треба,свима нама у БиХ,па тако и ова данасња посјета Папе измуценој БиХ и њеним градјанима... Сарајево је данас центар свијета... Поздрав свим људима добре воље и узивајмо у данасњем лијепом и сунцаном дану у коме су наси "надобудни лидери" сасвим сигурно у другом плану,бар овај један да мало одморимо од њих и њихове свадјалацке реторике...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре гандалф

06.06.2015 09:09

Не брини повезао је Бакир керове јер мозес мислити да папа добије батине а толико је урадио да направи Исламску дрзаву,знају ови из Сарајева да брадоње морају посакривати данас а вец сутра могу да наставе са исламизацијом

Name

РадикалНО

06.06.2015 10:45

Што даље од СрБске са тим позитивним вибрацијама. Тај што вас је посјетио је небитан лик за нас. Они којима је Степинац светац треба да у широком луку заобиђу све што је србско.

Name

Освит

06.06.2015 07:51

Добродосао.Возеци се најобицнијим фордом од аеродрома до зграде пресједниства послао је свима висе и сназније поруке него сто се рјецима мозе реци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гандалф

06.06.2015 07:53

Само да мирне Сарајлије не претуку Бијелог оца, на БашЋаршији јер носи обиљежја Ватикана, кад пожели да поједе Чевапе. Мир вама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пуљић

06.06.2015 08:09

Ко је ,када од српских политичара одобрио ову посјету?Ко је одобрио да на аеродрому дјеца нека носе српску ношњу и поздрављају неког тамо. Ко су Црби који као поздрављају тамо неког? Тек кад тај тип по дозволи СПЦ посјети Србију Срби га могу и у БиХ поздравити.Ово сада је посао србских изрода у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.пуљицу

06.06.2015 08:52

Ти си изрод кад мозес прицати глупости. Тебе це да питају ко це ста носити

Name

непоправљив

07.06.2015 07:30

Папак се роди и остаје цитав зивот папак. Ти си најбољи примјер за ову тврдњу. Срами се због властити ријеци.

Name

ре.гандалф

06.06.2015 08:22

Која иронија у твом коментару. Ни на данасњи дан кад се саље порука мира не мозе се а да се неко као ти надјес да посаљес глупи коментар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

06.06.2015 08:36

А хоце ли скокнути до Јасеновца? Није далеко....

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

06.06.2015 08:37

А хоце ли скокнути до Јасеновца? Није далеко...

ОДГОВОРИТЕ
Name

касније

06.06.2015 10:13

иде прво до Сребреница.

Name

ОЗРЕН ДОБОЈ

06.06.2015 08:51

Поштујем и волим сваког искреног доброг и поштеног човјека и вјерника било које нације.Папа фрањо ми дјелује као истински вјерник и као добар човјек.Али уколико Ватикан и Папа прогласе Алојзија Степинца за свеца онда сва њихова прича о хришћанству љубави и праштању и међухришћанском дијалогу пада у воду и у том случају СПЦ одмах треба прекинути сваки контакт са Ватиканом.Уколико то не ураде за мене лично сваки епископ који се не супростави томе неће бити српски епископ и ја ћу са својом породицом бити вјерник епископа АРТЕМИЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постен

06.06.2015 09:09

Нисам католик ал да ми је само пет минута да поразговарам са папом ја као обицан градјанин.Да му ја објасним које у ствари тај Цовиц и људи у црним одијелима свака цаст Пљујицу.Ал Пљујиц се само поздрави и неста.Цовиц преузе папу као да је он кардинал босански.И тад поциње прица знате ми смо овдије угрозени недају нам цијелу БиХ молим вас оце помозите.Знате ми би да се ујединимо са насом матицом Хрватском итд.Док би Плујиц рекао Хрвати су висе него равноправни са остала два народа ал због оваквих као сто су Цовиц одлазе трбухом за крухом јер посиједују хрватске путовнице и одосе за Европу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брчко

06.06.2015 19:21

свака част на коментару.... мислим да тако мисли 90% људи у БиХ..:-)))

Name

гост

06.06.2015 09:13

Папа Фрањо и ови наши гангстери чини ми се да је друг комесар Комшић недостајао у згради предсједништва видио сам да је спасилац српских ресурса у БиХ Додик био.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

06.06.2015 09:27

Вук длаку мијења, али ћуд никада. Понасање овог папе јесте другације од његових претходника, много боље ушминкано, али циљеви Ватикана остају исти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

06.06.2015 09:37

Папа се у Сарајеву као и Тито креце слободно и без панцирних возила. НА залост многих који су оцекивали несто друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радуле

06.06.2015 10:12

Највеци господин регионалне политицке сцене,Младен Иваниц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

постен

06.06.2015 10:16

У БиХ никад не би било рата а ни мрзње да није политицара.Сваки нормалан водја једне религије позива на мир био то поп ходза ил фратер.Ми се бојимо једни других због политицара ил боље рецено ми не вијерујемо једни другима, мислимо кад Додик казе гласајте бице самосталност,Изетбеговиц бице цијеловитост , Цовиц бице Херзег Босна.Народ повјерује и је.е првом комсији све јер мисли сутра це бити како један од њих тројице реце и ту настаје мрзња.Засто би било ко од нас мрзио другу вјеру засто ста нам је та вјера лосе урадила.Него политицари главни поглавници као, ал све због криминала и да народ за њих гласа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре карадоз

06.06.2015 10:26

Па могу се суздрзати један дан и брадоње,ипак милионе су улозили у борбу против брадоња и сад да показу како су Бакир и братија неспособни,овако данас це проци без проблема али сутра це брадоње да раде ста хоце јер су се данас посакривали

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПТСП

07.06.2015 04:39

На које брадоње мислиш, да не мислиш на чете.

Name

БиХ Мостар

06.06.2015 10:40

Папа се вози у Форд фокусу, а наша фукара у аудију А8 минимум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип

06.06.2015 10:41

Само ја још недостајем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

далибор

06.06.2015 10:53

....Папо, Има ли Срба у Сарајеву?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није добро

06.06.2015 19:21

Ово никако није добро за РС. Све асоцира на јединство, мир, љубав, јединствену дрзаву БиХ. То угрозава насе планове за независном РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вјерник

07.06.2015 16:11

Добар је Папа само неби било лосе да наврати у Јасеновац и Градину следеци пут!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТВелење

07.06.2015 18:43

Овакав доцек је имао само Тито.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

08.06.2015 13:23

ДА је досао патријарх Иринеј убили би га у Сарајеву као сто убисе и Николу Гардовица у црквеној порти са српским барјаком у руци. Ово ти додје цвијеце цвијецу а Србину свијецу.

ОДГОВОРИТЕ